Consiliul Concurenţei a adus în bugetul de stat peste 60 de milioane de lei

Embed:

Peste 60 de milioane de lei au ajuns în bugetul de stat, după ce Consiliul Concurenţei a amendat mai mulţi antreprenori. Printre cele mai dese încălcări se numără comiterea de abuzuri, ca urmare a poziției dominante pe piață şi înțelegerile de cartel.

Despre realizări şi perspective s-a discutat astăzi la Conferinţa Internaţională prilejuită împlinirii a zece ani de la înfiinţarea Consiliului Concurenţei

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, cea mai mare amendă aplicată pană acum a fost de 21 de milioane de lei.

Este vorba despre o companie de turism care după preluarea unei alte agenţii turistice, a majorat preţurile pentru vacanţele în Turcia.

"Problema este că amenda trebuia să fie vărsată în bugetul de stat încă atunci în 2015, dar cu regret, această decizie a fost suspendată în instanţă, săptămâna trecută am câştigat instanţa dar banii încă nici astăzi nu sunt în bugetul de stat", a spus preşedintele Consiliului Concurenței, Viorica Cărare.

În zece ani de activitate, instituția de control a examinat peste 500 de dosare. Dacă în 2008, Consiliul Concurenţei a câștigat doar 33 la sută din procese de judecată, în ultimii doi ani, rata de câștig a fost de 85 la sută.

Oficialii prezenţi la eveniment au spus că obiectivul lor este creşterea competitivităţii şi dezvoltarea unu mediu concurenţial loial.

"Suntem o guvernare proeconomie şi probusiness. Acest suport întotdeauna va exista pentru a aduce atât legislaţia cât şi sistemul general la cele mai bune practici să funcţioneze şi în Republica Moldova", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Se produce un nou început, este important ca acest început să se transforme în acţiuni concrete", a spus şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

În cadrul aceluiași eveniment, au fost semnate acorduri de colaborare cu instituțiile de profil din România şi Austria. Ca urmare a conlucrării cu partenerii de dezvoltare, în 2012, a fost elaborată și aprobată legislația concurențială în Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă