Consilierii comunişti de la Bălţi au decis: Drapelul bicolor va fi arborat

Embed:

Consiliul Municipal Bălţi a aprobat proiectul privind arborarea drapelului bicolor pe instituţiile publice. Decizia a fost luată cu votul a 22 de consilieri din PCRM. Alţi 7 consilieri s-au exprimat împotrivă.

Consiliul Municipal din Bălţi se va adresa, ulterior, Comisiei Naţionale de Heraldică, cu solicitarea de a înregistra oficial drapelul.

Consilierul PLDM Vlad Ghiţu spune că intenţia comuniştilor de a arbora acest drapel este o uzurpare a simbolurilor de stat. "Simbolica naţională se aprobă si se modifică de Parlament, la propunerea Comisiei Naţionale de Heraldică. Prin utilizarea acestui drapel, Consiliul Municipal Bălţi a purces la uzurparea însemnelor de stat. E o încercare de falsificare a istoriei. Azi se încalcă flagrant Legea cu privire la drapelul de stat", a declarat Ghiţu.

Acesta a mai adăugat că  "decizia va fi contestată în instanţă şi fiecare consilier care a votat pentru va răspunde".

Pe de altă parte, consilierii comunişti susţin că nu au încălcat legislaţia. Iar cât priveşte răspunderea, "consilierii anume pentru aceasta au şi fost aleşi de electorat, ca să ia decizii şi să poarte responsabilitate pentru ele".

"Cum interpretează Comisia Naţională de Heraldică utilizarea altui steag pe teritoriul R.Moldova, cel al României?", s-a interesat consilierul Vitalii Povonschii.

În acelaşi timp, juristul Primăriei Bălţi, Sergiu Balan, a atenţionat că pe teritoriul Moldovei pot fi arborate doar drapele înregistrate de Comisia de Heraldică.

Anterior, membrii comisiei s-au expus asupra acestei iniţiative şi au menţionat că arborarea bicolorului este ilegală. Totodată, oamenii de ştiinţă spun că drapelul roş-albastru nu are nicio legătură cu trecutul istoric al Moldovei. Potrivit presei, steagul bicolor a fost deja arborat pe clădirile unor instituţii publice din mai multe localităţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu