Consecinţele secetei: Preţul pentru un kilogram de cartofi poate ajunge la 7 lei

Embed:

Seceta din acest an afectează culturile de cartofi. Conform prognozelor, producţia ar putea să scadă cu aproximativ 30-35 la sută. Acest fapt nu va genera, însă, majorări exagerate ale preţurilor, consideră preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi, Petru Iliev. Totodată, experţii spun că nu există riscul deficitului de cartofi pe piaţă. Subiectul a fost discutat la Publika Report.

"Conform prognozelor, care le avem la ziua de astăzi, roada va fi mai mică cu cel puţin 30-35%. Cred că preţul pentru un kilogram de cartofi va creşte până la 7 lei. Nu cred că mai mult", a menţionat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi, Pertu Iliev.

Situaţia se mai datorează şi faptului că, în 2011, s-a înregistrat o supraproducţie de cartofi. În consecinţă, anul acesta, producătorii au redus suprafeţele cultivate. Spre exemplu, în raionul Briceni, zonă în care se cultivă cele mai mari suprafeţe de cartofi, aria acestei culturi este de doar 5.900 de hectare, cu 1.300 de hectare mai puţin decât anul trecut. Totodată, dacă în 2011 preţul de achiziţie direct de la producător a fost de 50 de bani pentru un kilogram, în acest an ar putea fi de patru ori mai mare.

Cu toate acestea, experţii economici spun că nu există riscul să rămânem fără cartofi pe piaţă.

"Atunci când un produs pe piaţă se află în cantităţi mai mici decât este cererea, în mod inevitabil au loc nişte importuri. În Republica Moldova se importă cartofu din Polonia, Germania, Ucraina şi, în unele cazuri, din Rusia", a spus expertul economic Viorel Chivriga.

"Încă e bun acest preţ. Dar preţurile vor ridica, deoarece este secetă şi nu prea vor fi cartofi. Poate să se ridice până la şase lei", a menţionat o vânzătoare.

Cumpărătorii se arată nemulţumiţi de preţurile, care, în opinia lor, sunt exagerate.

"Preţurile sunt exagerate. Poţi să-ţi ieşi din minţi. Ce vom face mai departe?! Dacă înainte preţurile erau mai accesibile, acum cumpărăm câte puţin şi gata", a spus o cumpărătoare.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, 90 la sută din teritoriul ţării este afectat de secetă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu