Consecinţele Laundromatului rusesc: Cea mai mare bancă din Germania se prăbuşeşte

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, vizată de o anchetă privind spălarea de bani se prăbușește, scrie Ziarul Financiar. Prețul unei acțiuni a ajuns sub opt euro, un minim istoric.

Săptămâna trecută, 170 de polițiști au descins la sediile băncii în urma unor dezvăluiri din documentele Panama Papers.

Atunci, autoritățile au anunțat că doi dintre angajații băncii sunt vizați în anchetă. Aceștia ar fi ajutat mai mulți clienți să-și deschidă conturi off-shore.

Informațiile din Panama Papers au dus și la identificarea unuia dintre beneficiarii Laundromatului rusesc - Alexei Krapivin, fiul unui consilier al fostului şef al Căilor Ferate din Rusia.

Schema de spălare a banilor a fost pusă în practică și în țara noastră, iar arhitectul acesteia este raiderul numărul din CSI, Veaceslav Platon.

Doar în perioada 2010 - 2014, acesta a spălat prin băncile moldovenești în jur de 20 de miliarde dolari, bani scoși ilegal din Rusia.

Platon este şi autorul schemei de sustragere a banilor din sistemul bancar moldovenesc, pe care îl controla în mare parte.

În august 2018, Zeppelin a publicat o înregistrare audio în care acesta se laudă că aproape i-a reuşit să pună pe brânci sistemul bancar din țara noastră.

Planul urma să fie pus în aplicare după Summitul de la Vilnius din 2013, atunci când a fost parafat Acordul de Asocierea cu Uniunea Europeană.

"Eu am putut face în așa mod ca să fiu șef peste toată țara. Eu am putut face ca băncile să nu funcționeze. Moldova, pur și simplu, avea să se oprească în loc. Bancomatele aveau să fie blocate, oamenii n-ar fi putut să-și retragă banii, nu era posibil să fie efectuate transferurile", a recunoscut Veaceslav Platon avocaţilor săi. 

Recent, raiderul numărul unu din CSI a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii.

În ultimii ani, Guvernul a implementat mai multe reforme care au dus la stabilizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu