Consecințele în urma ninsorilor: 26 de localităţi fără lumină şi un drum naţional inundat

Embed:

26 de localităţi sunt deconectate total sau parţial de la energia electrică. De asemenea, un traseu din apropierea oraşului Străşeni este inundat. Despre lichidarea consecințelor calamităților de săptămâna trecută s-a discutat din nou la Comisia pentru Situații Excepționale, prezidată de premierul Pavel Filip. 

"Cea mai complicată situaţie rămâne cea de reconectare la energie electrică. Pentru orele 16:00 rămâneau deconectate 26 de localităţi, din şase raioane şi UTA Găgăuzia. Se lucrează în teritoriu sunt prezente la moment 22 de echipe de intervenţii din cadrul Gaz Natural Fenosa. Mai complicat rămâne a fi situaţia la Cahul", a spus şeful SPCSE, Mihail Harabagiu.

Ministrul Economiei a dat asigurări că o parte dintre consumatorii care au rămas în beznă vor avea lumină în această seară. Unele localităţi din Cahul şi Cantemir nu au curent pentru că o linie de înaltă tensiune, dar şi mai mulţi piloni au căzut.

"În prezent avem aproximativ 13.000 de clienți deconectați de la energia electrică. Urmează încă câteva zile să mai sufere din cauza lipsei de energie electrică. A căzut o linie de înaltă intensitate de transport de energie electrică care aparține Mold-Electrica", a spus minsitrul Economiei, Octavian Calmâc. 

Premierul Pavel Filip le-a cerut responsabililor să asigure localităţile fără lumină cu generatoare, iar problemele tehnice să fie rezolvate în cel mai scurt timp.

"Trebuie să înțelegem că această situație a fost una foarte gravă. Oricum o sp trebuiască să facem o analiză cum s-a intervenit pe această ddimensiune. Ca ulterior să putem face și concuziile și poate să intervenim mai în forță. În fiecare din aceste localități, cel puțin, trebuie să fie câte un generator", a spus premierul Pavel Filip. 

Iar în raionul Străşeni, un drum care duce spre satele Recea, Zubreşti şi Codreanca este inundat din cauza revărsării râului Bâc.

"Este un rezumat al nămoliriii albiei râului Bâc. Am dat indicaţii inspectorilor de sector din cadrul municipiului Chişinău să sensibilizeze toţi agenţii economici în preajma cărora sunt crengi, copaci care au cedat pentru aşi face curăţenie în preajma ofiicilor", a spus şeful IGP, Alexandru Pânzari. 

"Pe Prut şi pe Nistru nivelul este normal. Pe Răut şi pe Bâc la fel. Mai mult pe Bâc s-a intervenit astăzi în zona Anenii Noi, unde Bâcul a ieşit din albie şi respectiv apa se pompează pentru a evita inundarea unui cartier din Anenii Noi", a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu. 

Premierul Pavel Filip le-a mulţumit tuturor care s-au implicat în lichidarea consecinţelor calamităţii de săptămâna trecută.

Prim-ministrul a declarat însă că e nevoie de o participare şi mai mare, mai ales că potenţialul actual nu este folosit la maximum.

Celula de criză, formată de Guvern, va activa până când vor fi înlăturate toate problemele cauzate de intemperie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu