Consecinţele accidentului nuclear de la Fukushima ar putea fi lichidate în 30 de ani

Comisia pentru energie nucleară din Japonia avertizează că ar putea fi nevoie de 30 de ani pentru a înlătura efectele accidentului nuclear de la Fukushima, din martie 2011, scrie gandul.info. E vorba de timpul necesar curăţării centralei nucleare şi dezafectării reactoarelor nucleare.

Comisia a cerut operatorului centralei nucleare, Tokyo Electric Power (Tepco), să înceapă lucrările de înlăturare a combustibilului nuclear în următorii zece ani. De asemenea, operaţiunile pentru dezafectarea a patru dintre cele şase reactoare de la Fukushima ar putea începe în acest an.

Tepco va începe să elimine combustibilul uzat din depozite în următorii trei ani, după ce reactoarele vor fi securizate. Apoi îl va elimina şi pe cel topit.

La opt luni după criza generată de cutremur şi de tsunami, reprezentanţii guvernului japonez au declarat că va mai dura încă trei ani până când vor putea începe lucrările, timp în care este nevoie ca oraşele din zonă să depoziteze reziduurile contaminate, în ciuda riscurilor asupra sănătăţii.

Pentru a reuşi să înjumătăţească nivelul de radiaţii în următorii doi ani, guvernul japonez trebuie să ridice cantităţi mari de sol.

Guvernul japonez a cheltuit, până acum, 2 miliarde de euro pentru lucrările de decontaminare, iar pentru anul viitor sunt alocate 4,2 miliarde de euro. Se aşteaptă ca, până la sfârşitul acţiunii, să fie cheltuite 13,7 miliarde de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu