Confuzie la alegerea noului membru al CSM. Judecătorii s-au încurcat la numărarea voturilor

Embed:

Confuzie la alegerea noului membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Adunării Generale a Judecătorilor a numit un nou membru al instituţiei, cu toate că acesta nu adunase numărul necesar de voturi. În final, greşeala a fost repartă de către ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

La Adunarea Generală a Judecătorilor au participat 312 magistraţi. Pentru funcţia de membrul al CSM au concurat doi candidaţi, preşedintele Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, Ion Druţă, şi judecătorul Curţii Supreme de Justiţie Sergiu Furdui. Ion Druţă a acumulat 154 de voturi, iar magistratul de la Curtea Supremă de Justiţie - 148.

Ion Druţă urma să-şi exercite mandatul pentru o perioadă de patru ani. Acesta nu a durat, însă, nici patru minute, din cauza unei erori comise la numărarea voturilor.

Greşeala a fost depistată chiar de către ministrul Justiţiei. Oleg Efrim a rugat judecătorii să revină în sală pentru a-i anunţa că nici unul dintre cei doi candidaţi nu a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Legea este foarte clară la acest compartiment. Era vorba de făcut anumite calcule, comisia a zis doar cifra, rezultalele. Mai trebuiau câteva voturi ca să fie rezultalele validate", a explicat Efrim.

Chiar şi aşa, candidaţii spun că nu şi-au pierdut speranţa.

"Trebuie să ne împăcăm cu realitatea. Aşa este, aşa este, nu ajunge un vot, nu ajunge", a declarta Ion Druţă.

"Sunt gata întodeauna să stimez rezultatul obţinut. Votul colegilor mei era important. Credeam că întrebarea s-a rezolvat, este un exerciţiu democratic şi sperăm că pe viitor, să se rezolve", a menţionat Sergiu Furdui.

Următoarea Adunare Generală a Judecătorilor ar putea avea loc în luna octombrie. Funcţia de judecător în Consiliul Superior al Magistraturii a rămas vacantă după ce Nicolae Timofti a fost ales preşedinte al ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu