Conform Băncii Mondiale, businessul din ţara noastră se dezvoltă. Oamenii de afaceri pot obţine online 128 de autorizaţii

Embed:

A devenit mai simplu să gestionezi o afacere în Moldova. Constatarea se regăseşte într-un nou studiu al Băncii Mondiale. Autorii raportului precizează că businessul din ţara noastră se dezvoltă, inclusiv pentru că a fost facilitat procesul de eliberare a actelor permisive. Astfel, din cele 152 de autorizaţii de care au nevoie oamenii de afaceri, 128 pot fi obţinute on-line.


"Cât priveşte concluziile acestui studiu, observăm că acestea reflectă rezultatele reformelor implementate. Reformele au început, continuă şi produc efecte pozitive în ceea ce priveşte mediul de afaceri", a declarat Anna Akhalkatsi,  manager pe ţară pentru Republica Moldova, Banca Mondială.Pe lângă digitalizarea serviciilor, businessul din Moldova apreciază şi reducerea numărului de controale la întreprinderi."În acest an noi putem vedea o îmbunătăţire în domeniile în care guvernul a realizat reforme în ultimii câţiva ani. Îmbunătățirea se vede în convertirea autorizaţiilor de comerţ în notificări de comerţ. Au fost reformate agenţiile de inspecţie şi control. La fel şi reforma la licenţe şi permise", a declarat Tarik Sahovic, specialist superior sector privat, Grupul Băncii Mondiale.

 


În perspectivă, Banca Mondială recomandă autorităţilor să acorde mai multă atenţie simplificării procedurilor vamale, dar şi să identifice soluţii pentru insuficienţa forţei de muncă."Sigur că sunt încă multe constrângeri în calea dezvoltării bussinesului, dar vreau să vă spun că şi agenda guvernului nu s-a finisat aici, agenda de reforme, continuăm cu reforma regulatorie, am simplificat actele permisive. Sigur avem restanţe la proceduri vamale, amenzi, autorizaţii, tot ce ţine de permisiuni", a declarat Iulia Costin, secretar de stat al Ministerului Economiei Iulia Costin, secretar de stat al Ministerului Economiei.În ediţia 2019 a clasamentului "Doing Business", Moldova se situează pe locul 47 din 190 de ţări. Raportul Băncii Mondiale analizează cât de simplu sau de complicat este să gestionezi o afacere în majoritatea statelor lumii.

Lasă un comentariu