Conflicte interne la Comrat. Deputaţii din Găgăuzia vor să-l demită pe Mihail Formuzal

Embed:

Aleşii locali îl ameninţă cu demiterea pe başcanul Găgăuziei. Anterior, deputaţii din Adunarea Populară i-au dat un ultimatum lui Mihail Formuzal să prezinte spre aprobare, până pe 2 iulie, noua componenţă a Comitetului Executiv. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar deputaţii găgăuzi pregătesc procedura de demitere a şefului autonomiei.

Pentru demiterea lui Mihail Formuzal sunt gata să voteze două treimi dintre deputaţii Adunării Populare din Găgăuzia.

"De fapt, nu avem Comitet Executiv de pe 10 iunie. Başcanul nu îndeplineşte hotărârile Adunării Populare. Mai devreme, nu respecta legile. Trebuie să punem problema demiterii başcanului Găgăuziei. Mai mult de 24 de deputaţi o vor susţine", a declarat deputatul Adunarii Populare Ivan Burgudji.

"Mihail Macarovici nu tratează pe nimeni de la egal la egal. Se consideră cel mai deştept. De jumătate de an nu putem alege Comitetul Executiv. Deja toţi şi-au expus părerile, nu trebuie să mai tărăgănăm acest lucru. Este inutil", a menţionat preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitrii Constantinov.

La rândul lor, reprezentanţii Executivului autonomiei îi acuză pe deputaţi de încălcarea legislaţiei. Ei spun că demiterea lui Formuzal va înrăutăţi situaţia, şi aşa complicată, din autonomie.

"Pentru că Adunarea Populară a încălcat procedura, başcanul a iniţiat consultări cu fracţiunile, cu deputaţii. Demiterea va aduce polarizarea societăţii", a precizat adjunctul başcanului Găgăuzie, Nicolai Stoianov.

Mihail Formuzal nu a comentat situaţia, deoarece se află peste hotare. Adunarea Populară de la Comrat nu poate să-l demită pe Mihail Formuzal. Legislativul regiunii este în drept doar să iniţieze procedura de demitere a guvernatorului. Pentru asta este nevoie de susţinerea a 2/3 dintre deputaţi, adică cel puţin 24 de aleşi din cei 35. După aceasta, responsabilităţile başcanului sunt încredinţate prim-vicepreşedintelui Comitetului Executiv. Ulterior, trebuie să fie organizat un referendum. Mihail Formuzal poate rămâne fără fotoliu doar dacă pentru demiterea lui vor vota ma mult de jumătate dintre cetăţenii autonomiei găgăuze.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu