CONFLICT în Prodăneşti. O familie ACUZĂ primăria de înstrăinarea unui teren. Ce spun autorităţile locale

Embed:

Scandal în satul Prodăneşti din raionul Floreşti. O familie acuză primăria de înstrăinarea unui teren cu o suprafaţă de 20 de ari. De cealaltă parte, autorităţile locale spun că oamenii nu dispun de toate actele necesare care ar confirma dreptul de proprietate asupra acestui pământ. Acum oamenii îşi caută dreptate în instanţă.

Maria Zelinscaia spune că a moştenit un lot de 20 de ari de la părinţi. Femeia are certificat de moştenire datat din 1996 şi titlu provizoriu de proprietate din 1994.

"Aici a fost un beci şi o bucătărie de vară. Acolo a fost un şopron, dar practic este distrus", a explicat femeie.

Anul trecut, femeia a început să perfecteze actele pentru a vinde acest teren. Atunci a aflat că membrii consiliului local au transferat pământul în proprietatea autorităţilor locale:

"Când am început să perfectăm actele de vânzare-cumpărare, le-am depus la "Cadastru" şi au fost recepționate. Primăria, însă, a înregistrat acest teren în proprietatea sa, iar noi ne-am adresat în judecată".

Mama femeii, în vârsta de 95 de ani, spune că terenul aparţine familiei de ani buni:

"Bunicul meu a cumpărat acest pământ de la un moşier. După ce a murit, aici a locuit tatăl meu. În acest loc a fost o casă veche."

Autorităţile locale spun că actele cu titlu provizoriu nu pot confirma proprietatea asupra pământului.

"Că notarul a făcut certificat de moştinitor în baza unui act provizoriu, trebuie să întrebaţi pe cei care au eliberat certificatul. La momentul de faţă el se află în proprietate publică, da, a fost decizia consiliului, nu ascunde nimeni", a declarat Veaceslav Tocan, inginer cadastral.

Autorităţile locale susţin că în astfel de situaţii s-ar putea pomeni şi alţi localnici care nu dispun de actele necesare. Potrivit juriştilor, astfel de cazuri pot fi evitate, dacă documentele sunt făcute la timp.

"Este şi o excepţie în Cadastrul bunurilor imobile, este articolul 37. Acesta indică că dreptul de proprietate este valabil fără înregistrare în Registrul bunurilor imobile, dacă provine din succesiune sau vânzare şi transmitere silită", a precizat Aelita Orhei, jurist.

Între timp, proprietara a vândut deja terenul unei familii cu şase copii, iar primăria s-a arătat dispusă să le ofere în schimb un alt lot. Oamenii au refuzat, însă propunerea. Juriştii ne îndeamnă să perfectăm toate actele necesare înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu