Conferinţă importantă despre turismul vitivinicol în Moldova. Invitaţi din 60 de ţări, prezenţi la Castelul Mimi (FOTOREPORT)

Embed:

Moldova găzduieşte cea de-a treia Conferință Mondială a Turismului Vitivinicol, pe lângă ONU. Peste 200 de reprezentanţi din 60 de ţări participă la evenimentul care se va încheia mâine. Scopul principal este de a promova imaginea Moldovei pe plan internațional ca destinație vitivinicolă.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că turismul vitivinicol este o ramură cu un mare potenţial, care trebuie valorificat. Potrivit lui, anul trecut, ţara noastră a înregistrat cel mai mare volum de producere a vinului din ultimii patru ani, adică peste 18 milioane de decalitri, iar valoarea exporturilor a crescut cu aproape cu 20%, în comparaţie cu anul 2016.

"Ca şi noi vinurile noastre au trecut prin multe. Au avut de suferit şi în timpul Uniunii sovietice. Au trecut prin timpuri grele atunci când bariere de export pe pieţele tradiţionale, pornind de le embargoul impus în 2006 de Federaţia Rusă dar la fel ca şi noi vinurile au devenit mai puternice, au devenit mai bune", a spus premierul Pavel Filip. 

La nivel mondial avem cea mai mare densitate a viilor şi raportat la ţările europene ocupăm locul 6 după suprafaţa plantaţiilor de viţă-de-vie.

"Vinurile noastre devin în fiecare an tot mai bune şi mai bune şi sunt prezente pe harta vinurilor de calitate din lume. Deşi suntem fără plaje pe malul mării şi fără pârtii de schi, Moldova atrage un număr tot mai mare de turişti. şi pentru ei toţi Moldova se osociază cu vinuri bune, cu enorme oraşe subterane, cu oameni buni şi oameni ospitalieri", a spus Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii. 

În acest moment, în ţară avem 24 de vinării, iar alte 14 sunt pe cale de a fi introduse în traseul turistic vitivincol.

"Vreau să felicit guvernarea Republicii Moldova pentru rezultatele importante din sectorul turistic în 2017. Mai concret, pentru creșterea cu 20% a turiștilor străini care au vizitat țara. Turismul vitivinicol este în prezent una dintre cele mai populare ramuri ale turismului la nivel mondial. Moldova trebuie să se folosească de această oportunitate", a spus Jaime Cabal, secretarul general adjunct al Organizației Mondiale a Turismului.

"Cred că ceea ce faceți este minunat, pentru că puneți accentul pe turism, cultură și vin. Faceți tot posibilul pentru a nu vă pierde identitatea", a spus Carole Lawson, director general Craft Wine Association.

Moldova este în topul ţărilor europene după numărul de medalii obţinute la concursurile internaţionale vinicole, cu peste 380 de medalii de aur, argint şi bronz.

În acelaşi timp, beciurile şi galeriile vinicole subterane ne-au asigurat un loc de cinste în Cartea Recordurilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu