Conferinţa de pace de la Montreux a scos la iveală disensiunile dintre opoziţia şi guvernarea din Siria

Embed:

Conferinţă de pace, fără pace în Siria. În ciuda reuniunii de la Montreux, situaţia din statul arab, măcinat de un război civil, pare să nu aibă nicio soluţie. Interesele opoziţiei şi guvernării diferă prea mult, iar ONU le cere ambelor părţi să renunţe la disensiuni şi să se gândească la viitorul ţării.

"Ultimii trei ani au fost dominaţi de teroare. Oraşe bombardate, civili ucişi, arme chimice utilizate, atacuri teroriste, execuţii, disperare, tortură, omoruri şi distrugeri. Este suficient. Este timpul să negociem", a spus secretarul general al ONU, Ban Ki Moon.

În cadrul Conferinţei de Pace, atât opoziţia, cât şi reprezentanţii puterii nu au ezitat să se învinovăţească pentru crimele din timpul războiului civil, care a luat vieţile a peste 130.000 de oameni. Liderul opoziţiei siriene a cerut ca planul de tranziţie politică să fie semnat. La rândul său, cei de la putere solicită oponenţilor să fie rezonabili în formularea cererilor lor.

"Cererile opoziţiei trec de logica realităţilor politice. Este problema lor că nu sunt rezonabili în cererile pe care le formulează. Nu vreau să intru în polemici şi nu vreau să lansez acuzaţii privind relaţiile lor cu reprezentanţii altor puteri. Nu mai are rost acest lucru", a declarat ministrul sirian al Informaţiilor, Omran Al-Zoabi.

Cele douǎ delegaţii siriene, guvernamentalǎ şi a opoziţiei, urmează să înceapă, vineri, negocierile directe privind soluţionarea situaţiei din ţară, în prezenţa emisarului special al ONU şi Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi.

Cu toate acestea, experţii politici susţin că disensiunile dintre cele două părţi trezesc temerea că rǎzboiul va continua încǎ multǎ vreme în Siria.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu