Conducerea Consiliului de administrare a Băncii Sociale, în faţa judecătorilor. Au adus prejudicii de MILIOANE DE LEI

Cauza penală de învinuire a membrilor Consiliului de administrare al Băncii Sociale și altor persoane terțe, pentru încălcare intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante, a fost expediată în instanţa de judecată. 

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, în 2013, un grup de persoane din conducerea Băncii Sociale a realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției, constată prin actele Băncii Naționale a Moldovei.

Mai exact, membrii Consiliului au acordat ilegal unei companii un credit de 68.000.000 de lei, pentru a cumpăra terenuri și imobilele fabricii, amplasate în Chișinău, ipotecate în favoarea băncii de către o altă companie, la un preț artificial majorat, pentru a fi suficient la acoperirea unui număr cât mai mare de credite neperformante acordate anterior ultimei.

Compania nu a efectuat plăți pentru rambursarea creditului acordat, fiind întoarsă doar o parte a creditului în urma vânzării de către bancă a bunurilor ipotecate, peste 28 de milioane de lei, astfel băncii i-a fost adus un prejudiciu de peste 48 de milioane de lei.

În acelaşi timp, a fost eliberat şi un alt credit de 52.000.000 de lei unei alte companii, pentru cumpărarea unui utilaj pentru producerea sticlei cu fider, care de facto nu exista, de la o altă companie implicată și în primul caz.

Şii în acest caz băncii i-a fost adus un prejudiciu de 66.873.116 de lei.

Mai mult, în scopul de a remunera gestionarul de facto al companiilor, pentru comiterea acțiunilor ilegale, i-a fost acordat un credit cu încălcarea regulilor de creditare în sumă de 10.000.000 de lei, pe un termen de 12 luni, cu o dobândă de 15% anual, precum că pentru completarea mijloacelor circulante. Astfel, băncii i-a fost cauzat un prejudiciu de peste 11 milioane de lei.

În total, instituției financiare i-au fost aduse daune de peste 126 de milioane de lei.

Potrivit procurorilor anticorupţie, statut de inculpat au 6 persoane: președintele Consiliului de administrare al Băncii, vicepreședintele Consiliului de administrare al Băncii, trei membri ai Consiliului de administrare al Băncii, cât și administratorul companiei ce a beneficiat de credit.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile învinuiților în sumă totală de 3.208.854 de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovaţi, inculpaţii riscă o amendă de până la 167.500 de lei sau până la 7 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu