Conducătorii Moldovei au depus flori la Complexul Memorial Eternitate (GALERIE FOTO)

De 9 mai este sărbătorită Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste. Cu acest prilej, autorităţile organizează astăzi un şir de evenimente în toată ţara şi depuneri de flori la monumente.

La Complexul Memorial Eternitate au depus flori Preşedintele Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi Prim-ministrul Pavel Filip.    

"Comemorare frumoasă şi felicitări tuturor celor care sărbătoresc astăzi, de 9 mai, Ziua Victoriei. Lupta continua cu regret şi pentru Moldova încă, e luptă pentru stabilitate, pentru reintegrarea ţării. Dar în această luptă mă bucur foarte mult că şi Parlamentul şi Guvernul sunt cot la cot, alături", a declarat speakerul Legislativului Andrian Candu.

În data de opt mai 1945, la ora 22.43, ora Europei Centrale, lângă Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei. În acel moment, la Moscova era deja 9 mai.

De atunci, întreaga Europă sărbătoreşte victoria asupra nazismului în data de opt mai, iar majoritatea ţărilor din spaţiul post-sovietic, a doua zi.

Cei mai mulţi istorici susţin că 1 septembrie 1939 este data declanşării Războiului, ziua în care Germania nazistă a invadat Polonia, ceea ce a atras în conflict Franţa şi Marea Britanie.

În data de 23 august 1939, Uniunea Sovietică şi Germania au semnat un pact de neagresiune, cunoscut sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop. Potrivit acestuia, cele două puteri împărţeau Europa Răsăriteană în două zone de influenţă. Însă în 1941, Germania încalcă pactul şi atacă URSS.

În acelaşi timp, în decembrie 1941, Japonia a atacat China, fapt care a determinat intrarea Statelor Unite ale Americi în război.  Momentul este considerat de alţi istorici ca adevăratul început al celui de-al Doilea Războiului Mondial, care a durat şase ani. Acest război este considerat cel mai sângeros, în perioada lui cel puţin 60 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu