Condiții stricte pe piața alimentară. Guvernul a înăsprit regulile pentru vânzarea alimentelor

Embed:

Intoxicaţiile frecvente şi produsele expirate din magazine au determinat autorităţile să revizuiască legislaţia. Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează cerințele generale de igienă în cazul vânzării alimentelor.

Documentul prevede un set de norme privind producerea bucatelor, dar şi condiţiile de păstrare a acestora. De exemplu, gheaţa va trebui să fie produsă din apă potabilă, iar aburul nu trebuie să conţină substanţe nocive.

"Nu putem să spunem că până acum nu am avut nimic în acest domeniu. Este doar o armonizare, o ajustare a documentației normative, a reglementărilor noastre cu unele prevederi a directivelor europene",a spus viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca.

Modificările nu-i sperie pe proprietarii localurilor.

”Pentru noi nu este nimic nou și neobișnuit, ba din contra este binevenit pentru că în sfârșit va fi un act unic unde vom putea regăsi acele cerințe pentru a face față igienic și a avera o activitate conformă”,a spus președintele Asociației Restaurantelor, Aneta Zasavițchi.

Respectarea regulilor va fi verificată de Centrul de Sănătate Publică şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

”În atribuțiile noastre intră controlul medical al angajaților și foarte strict vom verifica ca toți angajații din sfera alimentară să aibă controlul medical”,a spus directorul CSP, Chișinău, Luminiâa Suveică.

Consumatorii cred că noile reguli sunt binevenite.

”Eu socot că e bună. De ce, de atâta că toți oamenii trebuie să fie în siguranță că mănâncă ceva bun, ceva de calitate.”

”După câte am auzit eu în câte grădinițe copii s-au îmbolnăvit din cauza alimentației. De câte ori s-au făcut controale și s-a găsit carne acolo expirată. Eu socot că asta e normal.”

”De obicei îți aduce doar bucatele și te uiți, da poți să le mănânci, dar nu știi ca atare ce fel de produse au fost acolo puse.”

În cadrul unor razii recente, oamenii legii au depistat în mai multe magazine produse expirate sau fără acte de proveniență. În primele șase luni din 2017, au fost înregistrate aproximativ 430 de cazuri de salmonelă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu