Condiţii speciale pentru zimbri: Stau mai mult închişi şi sunt hrăniţi mai des

Embed:

Vizitatorii care ajung în aceste zile de iarnă în rezervaţia naturală "Pădurea Domnească" din raionul Glodeni, au posibilitatea rară să vadă cinci zimbri din rezervaţie care, de regulă, stau mai mult în adâncul pădurii. Chiar dacă reproducerea este un fenomen rar întâlnit în rândul bizonilor, Moldova se poate mândri cu doi pui de zimbru.

Cele două femele şi un mascul au fost aduşi din Polonia în 2005 şi sunt sub protecţia UNESCO. Administraţia rezervaţiei spune că iarna, zimbrii sunt ţinuţi mai mult închişi în ţarcuri şi hrăniţi mai des.

"Avem pregătit şi administrăm în jur de 26 de tone de fân, pregătit pentru orice situaţia de iarnă. Adăugător le dăm concentrate din cereale şi din ierburi rădăcinoase. Întreţinerea zimbrilor anual cu tot cu pază ne costă în jur de 200 mii de lei", a declarat directorul rezervaţiei "Pădurea Domnească", Denis Irimciuc. 

Cei doi pui de zimbru, care poartă numele Dinu şi Doroş, au deja câte un an şi cântăresc fiecare câte 300 de kilograme.

"Pentru a menţine genofondul, ar trebui să-i schimbăm cu femele de aceiaşi vârstă, pentru că nu putem ţine trei masculi la două femele. Ori să-i schimbăm cu Ucraina, ori Polonia, unde este rasă pură", a explicat şeful secţiei Ştiinţă, rezervaţia din "Pădurea Domnească", Sergiu Bucătaru. 

Mândru de aceste exemplare este şi preşedintele raionului Glodeni, care doreşte să extindă rezervaţia.

"Condiţile din Moldova permit ca în premieră, femelele să aibă câte un pui, doi şi mai mulţi, ceea ce nu se întâmplă în alte rezervaţii. Puii nou-născuţi sunt foarte bine şi sunt un material genetic important pentru comunitatea ştiinţifică europeană. Poate să ne ducă faima în toată lumea", este de părere preşedintele raionului Glodeni, Valeriu Ţarigradschi.

Zimbrii sunt consideraţi animale pe cale de dispariţie, fiind înscrişi în Cartea Roşie. În prezent, în lume există peste 4 mii de exemplare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu