Condiţii mai bune pentru copiii din satul Târnova. Şcoli şi grădiniţe, renovate modern din fonduri europene

Embed:

Şcoli şi grădiniţe renovate, sisteme de încălzire moderne sau izolarea termică a clădirilor. Sunt rezultatele mai multor proiecte finanţate din fonduri europene, dar și din bani alocați din bugetul de stat în sate din raionul Edineț. Succesul acestor acţiuni s-a datorat implicării active a autoritaților locale, dar și a comunității.

Locuitorii din satul Târnova se pot bucura acum de o grădiniță renovată.Dacă acum doi ani, majoritatea părinților preferau să-și țină odraslele acasă pe timp de iarnă pentru că în instituția preșcolară era frig, din acest an micuții dispun de condiții bune atât în grupe cât și pe terenul de joacă.

"Au fost perioade când afară era ger copilul îl țineam acasă. Copii au acum mobilier nou, sistem de încălzire a fost renovat,acum e bine", a spus Veronica Braga, părinte.

"Era frig, sufla vântul, condiții la blocul sanitar nu am avut. Acum fiecare copil poate să meargă să-și spele mânuțele,avem apă caldă", a zis Ala Goraş, directoarea grădiniței din Târnova.

Și în blocul alimentar al instituției, situația s-a schimbat radical.

"Era foarte frig iarna aici, înghețam la mâini, nici nu puteam curața cartofi. Stăteam în niște burci încălțară, pentru că era frig la picioare,era ca la fermă.Acuma e frumos și bine.Vin cu plăcere la lucru", a declarat Ana Oprea, bucătar-şef la grădiniţa din Târnova.

Primarul localitații susține că odată cu îmbunătățirea condiţiilor în grădiniță, s-a schimbat și situația demografică în sat. Lucrările de reparație au costat peste 2 milioane 700 de mii de lei, din fondurile alocate de Guvernul României.

"Nu numai că s-au îmbunătățit condițiile, dar a făcut ca în ultimii doi ani să crească nivelul natalitații în localitate. Dacă până acum pe timp de iarna erau doi, trei copii în grupă pentru că era foarte frig. Astăzi copii își permit să vină chir foarte leger îmbărcați", a declarat Cornelia Rusu, primarul satului Târnova.

De o cazangerie modernă va dispune și gimnaziul din localitate, unde de zeci de ani sălile de clase sunt încălzite cu ajutorul sobelor. Lucrările sunt pe ultima sută de metri și au costat peste 57 de mii de dolari.

"Până acum ne-am încălzit cu sobe și nu era posibilitatea să încălzim nici cantina, sla de sport și nici sala pentru festivitați.Acum o să încălzim peste tot și le vom oferi copiilor posibilitatea să activeze mai bine", a zis Dinu Lupuleac, directorul gimnaziului din satul Târnova.

Acum doi ani, din bani alocați din Fondul pentru Eficientizare Energetică a fost renovată clădirea liceului din satul Zăbriceni. De atunci, copiii nu mai îngheaţă în clase. Lucrările au costat aproximativ patru milioane de lei.

"S-a schimbat aspectul, e mult mai plăcut.Geamurile sunt noi,exteriorul e renovat. E mult mai bine."

"S-a achimbat temperatura în clase, acest lucru ne stimulează."

Potrivit directorului după ce au fost schimbate geamurile și au fost izolați pereții, facturile pentru încălzirea edificiilor s-au redus cu peste 30 la sută. Iar din acest an în instituția de învățământ va fi pus în funcțiune un sistem modern de încălzire.

"În jur de 160-170 de mii de lei cheltuiam pentru încălzire. În trei luni anul trecut, ianuarie, februarie și martie am cheltuit doar 61 de mii pentru încălzirea liceului", a spus Angela Botnariuc, directorul liceului Valeriu Topală din Zăbriceni.

La liceul din Zăbriceni își fac studiile aproximativ 180 de elevi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu