Condamnații fugari Victor și Viorel Țopa ar putea fi extrădați

Embed:

Condamnaţii Victor și Viorel Țopa ar putea fi extrădați din Germania. Ministerul Justiției a confirmat, pentru Publika TV, că o solicitare în acest sens a fost expediată autorităților de la Berlin. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, în perioada în care acest minister a fost condus de reprezentanți ai PLDM, un demers similar nu a fost expediat.

Juriştii susţin că după ce autorităţile de la Berlin vor da curs cererii de extrădare, Ministerul de Interne va trimite câteva persoane din subdiviziunile specializate, pentru ai aduce în ţară pe condamnaţii Victor și Viorel Țopa.

"Acest termen nu poate să dureze mai mult de 180 de zile, iar înainte de a face aceste lucruri, ţara, pe teritoriul căreia se presupune că există sau sunt cei faţă de care a fost emisă cererea de extrădare, oferă un răspuns clar. Dacă vorbim despre cazul verişorilor Ţopa, ei sunt deja condamnaţi. Odată aduşi, în baza unei hotărâri irevocabile, aceştia sau orişicare alţi cetăţeni în locul lor sunt duşi în penetenciarul strict stabilit în hotărâre", a explicat decanul Facultăţii de Drept de la ULIM, Alexandru Cauia.  

"Solicitarea de extrădare a fost expediată din câte îmi aduc eu aminte în septembrie a acestui an și cu prezentarea unor informații suplimentare chiar în luna octombrie. De altfel, aceasta este o procedură obișnuită, în cazul în care anumite persoane sau cetățeni ai RM sunt condamnați pentru anumite ilegalități pentru acțiuni criminale", a declarat Vladimir Cebotari, ministrul Justiției. 

În cadrul unei emisiuni televizate, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a spus că are probe care demonstrează că PLDM are legături directe cu Platforma "Demnitate și Adevăr". Potrivit liberalului, una dintre dovezi este cea potrivit căreia Ministerul Justiţiei, pe vremea când era condus de reprezentanţi ai PLDM, nu a cerut extrădarea din Germania a lui Victor și Viorel Țopa, condamnați penal în Moldova. Analiștii politici au spus de mai multe ori că aceştia s-ar afla în spatele Platformei "DA". 

În 2012, controversatul om de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat la opt ani de închisoare. Judecătorii l-au găsit vinovat de prejudicierea cu 11 milioane de lei a Băncii de Economii.

În octombrie 2011, şi Victor Ţopa a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru şantaj.

Cei doi au mai fost învinuiţi că ar sta în spatele unei firme off-shore implicată într-un atac raider la o bancă din ţara noastră. Potrivit presei, numele lui Victor Ţopa figurează şi într-o anchetă internaţională privind spălarea de bani, alături de importanţi capi ai cartelurilor de droguri. Victor şi Viorel Ţopa ar mai fi implicaţi în trafic ilicit de arme. Cei doi condamnaţi au respins toate acuzaţiile. Aceştia nu şi-au demonstrat însă nevinovăţia în faţa justiţiei moldoveneşti, ci au fugit peste hotare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu