Condamnații cu suspendare vor fi verificați la distanță cu ajutorul unor brățări inteligente

Infractorii monitorizați de la distanță cu ajutorul unor brățări inteligente. Peste 130 de dispozitive  au ajuns în gestiunea Inspectoratului Național de Probațiune pentru a verifica persoanele care au fost condamnate cu suspendare, iar 15 infractori deja le poartă.

Reprezentanții Ministerului Justiției își propun, prin acest proiect, să reducă numărul deținuților în penitenciare și să le ofere șansa să manifeste în societate. Noua modalitate de supraveghere a fost prezentată astăzi într-o conferință de presă. 

Ion a ajuns după gratii imediat după ce a finalizat studiile liceeale. Acesta a jefuit o femeie în plină stradă de un lanț de aur. După ce a stat o lună după gratii a fost condamnat la trei cu suspendare. Acesta este monitorizat 24 de ore din 24 cu ajutorul brățării. Băiatul nu are voie să părăsească țara și să meargă în cluburi.

”La libertate este mult mai bine. Există posibilitatea de a ieși cu o fată la plimbare. Este posibilitatea de a mânca un frunct un legum, nu aștepți să-ți trimită cineva. Lucrez în orașul Ialoveni la o companie de fructe și legume. ”

Brățările sunt monitorizate de la un calculator. În cazul în care gadgetul dispare din vizorul inspectorilor, persoana care poartă brățara este sunată imediat. Dacă aceasta a distrus intenționat aparatul, se poate întoarce după gratii.

”Avem brățara. Brățara aceasta se îmbracă la dorința persoanei, pe picor sau pe mână. După ce s-a înbrăcat la subiect. Echipamentul se înregfistrează în platforma de monitorizare. Din acest moment noi vedem localizarea acestei persoane”,a spus șef adjunct, Direcția Monitorizare a Activităților de Porbațiune, Valeriu Melinte.

”Toate persoanele care au interdicția de a frecventa anumite locuri după o anumită oră. Cum ar fi după ora 22 seara unde consilierul de probațiune nu are posibilitatea să-l verifice la domiciliu”, a spus director interimar, Inspectoatul Național de Probațiune, Ghenadie Ceban.

Ministrul Justiției spun că acest proiect va reduce simțitor din cheltuieli.

”Măsurile nu înseamnă neapărat izolarea cetățenilor peste gardurile cetățenilor. Persoana va putea, îndradevăr, să fie încadrată într-un program de reeducare. Persoana va putea să-și continue activitatea de muncă sau de învîțământ”, a spus ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

Pentru procurarea brățărilor au fost cheltuiți, din bugetul de stat, peste 190 de mii de lei. La începutul acestei luni în evidența probațiunii erau 11 mii de persoane. În luna septembrie, fostul director interimar al Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Vladimir Popa a fost reţinuți pentru că ar fi trucat o licitațiepentru achiziţionarea echipamentelor electronice de monitorizare a deținuţilor.

Acesta ar fi prejudiciat bugetul statului cu peste trei milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu