Condamnaţii ar putea fi monitorizaţi electronic. Parlamentul a făcut un prim pas

Embed:

Persoanele condamnate la închisoare cu suspendare sau cele eliberate condiţionat ar putea fi monitorizate electronic de către consilierii de probaţiune, cu ajutorul unor brăţări. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, astăzi, în prima lectură în  Parlament.

Potrivit proiectului de lege, persoanele vizate vor trebui să poarte brăţări şi emiţătoare care vor semnaliza locul aflării acestora. Reprezentanţii Ministerului Justiţiei, care sunt şi autorii proiectului, susţin că persoanele care, din motive religioase, se vor împotrivi vor fi scutite de brăţările electronice.

''Între 5 şi 10 euro pe zi va fi costul implementării acestei măsuri. Avem planificaţi 500 de mii de lei deja pentru a doua jumătate a anului acesta. Trebuie să aflăm dacă ei se află la locul unde trebuie să presteze această muncă sau nu. Dacă ei frecventează aceste locuri interzise sau nu", a declarat ministrul Justiţiei în exerciţiu Vladimir Grosu.

Proiectul de lege a stârnit glume printre deputaţi.

''Văzând cât de pasivi şi indisciplinaţi sunt unii dintre deputaţi ar trebuie şi lor să le propunem să îi monitorizăm cu brăţară electronică. Văd că sunt prin campanie, dar nu sunt în Plen", a spus democratul Sergiu Sîrbu.

''Dar nu vă pare că aceste persoane singure pot să îşi procure brăţerile, pentru că ei cu mare drag şi-ar procura brăţări să stea acasă. Cum ar fi Shor şi alţii", a afirmat liberalul Gheorghe Brega. 

"'Asta este o măsură care este impusă de stat. Ca o măsură de supraveghere a unei pedepse penale, înseamnă că statul trebuie să-şi asume cheltuielile", a insistat Vladimir Grosu.

''Probabil a fost o glumă, domnule Brega. Se mai glumeşte la noi, domnule ministru", a venit replica speakerului Andrian Candu. 
 
Monitorizarea electronică va spori eficienţa consilierilor de probaţiune în exercitarea supravegherei persoanelor vizate. În primul an de la lansare, urmează să fie supravegheate 100 de persoane. Pentru a pune în aplicare iniţiativa, este necesară deschiderea a patru centre de monitorizare.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu