Concursurile pentru şefia ANRE şi ANSCE, eşuate

Embed:

Agenţia pentru Reglementarea în Energetică rămâne în continuare fără al cincilea director. La fel, se amână şi numirea şefului Agenţiei Naţionale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Concursurile pentru selectarea candidaţilor pentru cele două funcţii au fost anulate de Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului. Asta pentru că, în urma preselecţiilor a rămas câte un singur pretendent pentru aceste fotolii. Astfel, deputaţii au decis reluarea concursurilor.   

În cazul selectării unui director al ANRE au fost selectaţi doi candidaţi. E vorba de fostul ministru al Energeticii în perioada 2001 - 2005, Iacob Timciuc şi Lilian Barcaru, şef de secţie în cadrul ANRE. Potrivit preşedintelui Comisiei Economie, Igor Munteanu, la unul dintre candidaţi au fost depistate presupuse conflicte de interese, fără a da însă nume.

"Înţelegeţi foarte bine motivele pentru care nu voi pronunţa acest nume, dar este suficient de clar că decizia comisiei a fost de a relua concursul şi de a găsi oamenii care sunt responsabili şi integri", a comunicat preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Igor Munteanu.

În cazul selectării candidatului pentru funcţia de şef al Agenţiei Naţionale pentru Soluționarea Contestațiilor a fost depus un singur dosar, motivul pentru care concursul a eşuat. Acesta a fost anunţat după ce în iulie, deputaţii din majoritatea parlamentară l-au demis pe Anatolie Zagorodnîi din funcţia de director al instituţiei. Printre motivele invocate atunci de parlamentari se numărau conflictul de interese, dosarul incomplet şi lipsa transparenței în activitate. Democraţii au contestat decizia la Curtea Constituţională.

"Nu poate fi vorba despre un concurs corect, noi ştim foarte bine că există o contestație la Curtea Constituţională în această privință. Atât timp când Curtea Constituţională încă nu s-a expus, orice care concurs poate fi o pierdere de timp, pentru că noi sunte încrezuți că Curtea va declara neconstituţională această demitere", a afirmat deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

"A fost un punct de vedere a domnului Cebotari, eu nu cred că va fi o problemă, pentru că motivele pentru care anterior domnul director a fost demis, au fost plauzibile, din punctul de vedere unei autorităţi care l-a desemnat în funcţie", a menţionat preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Igor Munteanu.

Decizia finală privind numirea candidaţilor selectaţi în urma concursurilor repetate pentru şefia celor două instituţii va trebui să fie luată în plenul Parlamentului.

Lasă un comentariu