Concursul pentru selectarea procurorului general provoacă fisuri în alianța de guvernare. Dodon, indignat de atitudinea Maiei Sandu

Embed:

Concursul pentru selectarea procurorului-șef provoacă noi fisuri în alianța de guvernare. Președintele Igor Dodon s-a arătat indignat de atitudinea premierului Maia Sandu, care i-a cerut Ministerului Justiției să-și revizuiască decizia privind selectarea celor patru candidați, din motiv că ar exista suspiciuni în ceea ce privește criteriile de integritate. Șeful statului susține că s-a săturat de jocul de-a concursurile și le cere partenerilor săi să-și respecte propriile angajamente.

Dodon a comentat subiectul în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit lui, este inadmisibil ca Guvernul să anuleze un concurs doar din cauza faptulului că nu-i convin rezultatele.

"Acum aud în spaţiul public că cineva de la Guvern nu este mulţumit. Păi, voi aţi selectat, noi nu ne-am implicat. Ne jucăm de-a concursurile cum deja s-au făcut greşeli. Dacă o să încerce acum să anuleze concursurile, sau să meargă pe noi interpretări, se dă peste cap toata procedura. Deja s-a dat în bară cu aceste concursuri", a menţionat Igor Dodon.

Reacția șefului statului vine după ce ieri Maia Sandu a afirmat că are dubii în privința integrității unui candidat din cei patru aleşi de comisia instituită de Ministerul Justiției. Este vorba despre șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan, despre care se spune că ar fi trucat o licitație privind achiziționarea unui lot de tehnică de calcul.

"Guvernarea are obligație morală în fața cetățenilor să promoveze la concurs persoane asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție. Un alt motiv este că informaţia oferită comisiei referitor la unii candidaţi ar putea fi incompletă, a scris pe Facebook șefa Executivului.

De cealaltă parte, Veaceslav Soltan susține că este victima unei campanii de dezinformare și a cerut instituirea unei comisii care să verifice informațiile ce îl încriminează.

Și ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, afirmă că acuzațiile colegilor din coaliție ar fi nefondate. Într-un interviu pentru Europa Liberă, aceasta a declarat că membrii comisiei au evaluat obiectiv toate candidaturile.

"Faptul că în această listă sunt trei din sistem şi unul din afara sistemului demostrează o dată în plus că această comisie s-a făcut lucrul absolut independent şi obiectiv, Deci, a evaluat candidaţii în mod obiectiv", a subliniat ministrul Justiţiei.

În urma evaluărilor comisiei instituite de Guvern au fost aleşi doar patru candidați pentru funcția de procuror general, din cei 20 care și-au depus CV-urile. Este vorba de juristul Vladislav Gribincea, procurorii Veaceslav Soltan şi Alexandr Stoianoglo, dar şi ofiţerul CNA, Oleg Crâşmaru.

După desfășurarea concursului, mai mulți exponenți ai puterii, dar și ai societății civile s-au arătat indignați de rezultate. Pe Internet a apărut şi o petiție prin care se cere demisia Ministrului Justiției.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu