CONCURS PENTRU ŞEFIA CNA: Are loc proba interviului pentru cei nouă candidaţi

Embed:

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului desfăşoară concursul pentru funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie, la care s-au înscris nouă candidaţi. Timp de 30 de minute, fiecare prezintă conceptul privind dezvoltarea instituției, apoi răspunde la întrebările membrilor comisiei.

Unii dintre pretendenţi pun însă la îndoială legalitatea şi corectitudinea acestui concurs.  Mai mult, ei susţin că demult este hotărât cine va fi desemnat învingător. 

Cristina Ţărnă, fost director adjunct al CNA, care s-a înscris în concursul pentru şefia instituţiei, acuză organizatorii de „lipsă de transparență”. Totodată, ea spune că perioada de depunere a dosarelor a fost prelungită, fără a exista un „argument plauzibil”.

"Extinderea cu o săptămână peste termenul fixat iniţial va da temei pentru tot felul de speculaţii ceea ce s-a făcut şi ceea ce într-un fel ridică semne de întrebare asupra concursului. Am semnalat că ar putea să existe o problemă de transparenţă şi că în această perioadă ar putea să se facă aranjamente", a spus fostul director adjunct al CNA, Cristina Ţărnă.

În faţa membrilor comisiei a ajuns şi Vitalie Moisei, fost şef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne. A lucrat şi ca şef de secţie în cadrul CNA. Dacă ar ajunge la conducerea acestei instituţii, ar pune accent şi el pe depolitizare.

Majoritatea dintre pretendenţii la funcţia de director al CNA au declarat că instituţia trebuie să se ocupe de prevenirea şi combaterea cazurilor grave de corupţie.

"Am propus să fie ridicat nivelul de la corupţia mică, de a prinde profesorii, medicii, un poliţist cu 100 de euro, de a ridica la nivel înalt, la crimele grave, la crimele deosebit de grave. Ăsta nu e nivelul CNA. Nivelul CNA sunt fondurile externe, crimele mari, furtul miliardului", a spus fostul şef al Direcţiei municipale Chişinău, SIS, Dorin Gorea.

Înscrierea la concurs a început în data de 28 iunie. Inițial, până la data de 12 iulie, primul termen limită stabilit de Comisia parlamentară s-au înscris 10 persoane. Ulterior, termenul de depunere a dosarelor a fost prelungit până pe 19 iulie. Funcția de director al CNA a devenit vacantă după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis, cu votul majorităţii parlamentare. În prezent, interimatul este asigurat de Lidia Chireoglo, vicedirector la CNA.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu