CONCURS EŞUAT pentru şefia IGP. Cumătrul lui Năstase, numit contrar legii în funcţie, va continua să conducă Inspectoratul General al Poliţiei

Embed:

Cumătrul lui Andrei Năstase va continua să conducă Inspectoratul General al Poliţiei. Toţi cei patru candidaţi din cei şase înscrişi în concurs, n-au promovat proba scrisă. Pretendenţii au refuzat să comenteze subiectul, dar la telefon au spus că se aşteptau la aşa un rezultat.

Contactat de Publika TV, responsabilul de concurs susţine că aceştia nu au obţinut punctajul necesar pentru a trece la următoarea etapă, interviul. Astfel, într-un comunicat de presă, ministerul de Interne scrie că instituţia este deschisă pentru participarea candidaților din exterior.

"Sursa externă presupune candidaţi cetăţeni ai Republicii Moldova din afara sistemului afacerilor interne, dar cu cunoştinţe superioare juridice. Noi nu putem vorbi despre un concurs, fiindcă dacă iarăşi citiţi atent legea 320, acolo există o procedură stabilită clar în privinţa numirii şefului inspectoratului general al Poliţiei. Rămâne la latitudinea guvernului prin propunerea ministrului afacerilor interne. Guvernul care este condus acum de doamna prim-ministru Maia Sandu este legibil să decidă cum va numi noul şef al IGP din sursa externă", a precizat Mihail Beregoi, secretar de stat la Ministerul de Interne.

Din cei șase pretendenți admişi la proba scrisă, ieri s-au prezentat doar patru la concurs. Este vorba despre Fredolin Lecari, şeful Poliţiei de frontieră, Ivan Cebotari, şeful direcţiei de poliţie a autonomiei Găgăuze, Viorel Cernăuţeanu, şeful direcţiei juridice a IGP şi Vladimir Negura, şef de direcţie în cadrul IGP. Ceilalţi doi, Dumitru Cebotari, şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie Bălţi, şi Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP nu au venit la concurs şi nici nu au precizat motivul.

Amintim că Andrei Năstase l-a numit la șefia IGP pe cumătrul său Gheorghe Balan contrar legii. Conform prevederilor din legea cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului, conducătorul instituţiei trebuie să deţină o vechime în funcţii manageriale de cel puţin cinci ani, iar Balan nu întrunește această condiţie.

Potrivit unor surse, cumătrul lui Andrei Năstase nici măcar nu a prezentat certificatul privind starea sănătății de la policlinica Ministerului Afacerilor Interne.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu