CONCLUZIA oficialilor de la Veneţia privind reformarea Procuraturii din Moldova

Embed:

Concepţia de reformare a Procuraturii corespunde standardelor internaţionale şi conţine amendamente pozitive. De această părere sunt reprezentanţii Comisiei de la Veneţia care se află la Chişinău într-o vizită de două zile, la invitaţia Ministerului Justiţiei. 

În cadrul întrevederii cu ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, experţii europeni au menţionat că, în luna martie, vor prezenta un raport asupra proiectului de lege cu privire la Procuratură.

Documentul urmează să fie adoptat de Parlament în lectura a doua. Reprezentanţii Comisiei au avut întrevederi cu procurori şi urmează să discute cu deputaţi, avocaţi, dar şi cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Concepţia de reformare a Procuraturii prevede ca procurorul general să fie numit de către şeful statului, nu de Parlament, cum stipulează legislaţia în vigoare. Mandatul acestuia va fi de şapte ani, şi nu de cinci cum este în prezent. De asemenea, procurorul general nu va putea deţine decât un singur mandat. 

"A fost examinată poziţia Guvernului asupra acestei reforme, iar la sfârşitul lunii martie Comisia de la Veneţia va prezenta un raport asupra proiectului de lege", a declarat membrul delegaţiei Comisiei de la Veneţia, Jeremy McBride.

PUBLIKA.MD amintește că astăzi câţiva reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia au venit la Chişinău, într-o vizită de lucru de două zile. Experţii europeni au fost invitaţi de Ministerul Justiţiei şi urmează să discute despre concepţia de reformare a Procuraturii. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu