Conacul Romanov, care a fost unul din cele mai frumoase din Moldova, se află într-o stare deplorabilă (VIDEO)

Embed:

Conacele din Moldova ar putea fi date în concesiune pe un termen de până la o sută de ani. Acest lucru va fi posibil dacă se va reuşi încheierea unui parteneriat public-privat. Ideea a fost lansată de Agenţia pentru Inspectarea Monumentelor, care intenţionează să elaboreze o iniţiativă legislativă în acest sens.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Inspectarea Monumentelor spun că, pe moment, există 2 soluţii pentru a salva conacele din ţară. Prima este lansarea unui parteneriat public privat dintre stat şi agenţii economici şi cea de-a doua - crearea unui fond pentru restaurarea monumentelor. Cea de-a doua soluţie poate fi aplicată doar în cazul conacelor care nu pot fi date în concesiune. Documentul care va include aceste propuneri urmează să fie elaborat, în scurt timp.

"Ne referim doar la acele conace care sunt abandonate. Soluţia este doar concensionarea lor pe o anumită perioadă de timp. Agentul economic poate să vină cu business planul său, o agropensiune, un restaurant, important să aibă de câştigat şi monumentul", a declarat şeful Agenţiei pentru Inspectarea Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

În Moldova sunt 129 de conace, dintre care o treime se află în proprietate privată. Acestea sunt, însă, la fel de avariate ca şi cele din proprietatea statului. Un exemplu este şi vila familiei Romanov din satul Romăneşti, raionul Străşeni.

Faţada este toată fisurată iar atunci când plouă, apa curge prin acoperiş. Conacul are doar o parte din pereţii din interior, iar podeaua este totalmente distrusă. Deteriorate sunt şi balustradele.

Autorităţile locale nu pot să restaureze conacul, aflat în proprietate privată. Şi chiar dacă lucrurile ar sta invers, bani pentru asemenea investiţii nu sunt.

"În starea pe care o vedeţi, în aşa stare a fost privatizat. Din moment ce este proprietar, orice discuţie trebuie făcută doar cu proprietarul", a menţionat primarul satului Romăneşti, raionul Străşeni, Isidor Savin.

Povestea conacului Romanov care, pe vremuri, a fost unul din cele mai frumoase din ţară, a ajuns să fie uitată până şi de localnici.

"Se spune că acolo erau nişte boieri romani şi din acest motiv i se zice satul Româneşti, trăiau ei", a spus o femeie.

"Clădirea aceasta era anul trecut poştă, mai întâi a fost policinică. Acum ca un fel de muzeu, dar nu am fost în ea", a adăugat o locuitoare a satului Romăneşti. 

Pentru restaurarea unui conac este nevoie, în medie, de 17 milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu