Conacul Ciolac-Malski din satul Bahmut, care a aparţinut unor boieri polonezi, este la un pas de a se prăbuşi

Embed:

Unul din cele mai frumoase conace din Moldova, care a aparţinut unor boieri polonezi, este la un pas de a se ruina. Este vorba despre casa Ciolac-Malski, din satul Bahmut, raionul Călăraşi, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, în stil neo clasic rusesc.

Imobilul era într-o stare foarte bună până în anul 1945, când boierii polonezi au fost deportaţi de puterea sovietică. Ulterior, conacul a servit drept şcoală pentru elevii din localitate. Din 1989, când a fost construită alta, imobilul a fost lăsat de izbelişte.

În forma sa iniţială, conacul dispunea de o alee de marmură, străjuită simetric de două rânduri de castani şi pini. Includea un parc cochet cu arbori şi arbuşti exotici, şi un lac. Acum, nu a mai rămas nimic din ceea ce a fost odată.

„Mai sunt responsabili localnicii din preajmă, care, simţind că este posibil să rămână nepedepsiţi dacă intervin la demolarea construcţiei, au făcut-o şi, iată, am ajuns în situaţia în care este”, menţionează Valerian Grosu, arhitect.

„În anul 2000, când conacul era într-o stare bună, era mult mai simplu de repus în funcţiune. Din păcate, autorităţile locale au spus că noi nu vindem monumentele istorice, mai bine le distrugem”, explică Vadim Oboroceanu, reprezentant al Agenţiei de inspectare a monumentelor.

Autorităţile din Bahmut dau vina pe fostele administraţii locale, însă promit că în 2012, vor găsi cele 3 milioane de lei necesare pentru restaurarea monumentului de arhitectură. În Moldova au mai rămas doar 43 de conace, dintre care doar trei sunt într-o stare bună.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu