Conacul Cantacuzino din satul Hincăuţi, în ruine. Autorităţile locale spun că nu au dreptul de administrare a edificiului

Embed:

Încă un monument de importanţă naţională este lăsat în voia sorţii de autorităţi. Conacul familiei Cantacuzino, situat pe teritoriul comunei Hincăuţi, din raionul Edineţ, se află într-o stare deplorabilă. Iar parcul din preajmă, unde cresc peste 50 de specii de arbori şi arbuşti, nu a mai fost îngrijit de ani buni.

Din 2005, conacul se află în gestiunea Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă". Autorităţile locale susţin că situaţia s-ar putea schimba, dacă ar obţine dreptul de administrare.

"Niciun agent economic, niciun sponsor care vrea să ne ajute, prima întrebare pe care o pun ei este: cui aparţine teritoriul", declară primarul comunei Hincăuţi, Ghenadie Dascăl.

Pe de altă parte, rectorul Universităţii "Ion Creangă" declară că ar putea ceda edificiul, dar cu o condiţie.

"Suntem gata, în momentul când Ministerul Culturii ia o hotărâre de transfer, de la balanţa univeristăţii la balanţa primăriei sau a altei instituţii de stat, dar care asigură păstrarea statutului de monument de importanţă naţională", a declarat rectorul Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă", Nicolae Chicuş.

De-a lungul anilor, conacul a găzduit o tabără pentru pionieri, o casă pentru copii şi chiar un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.

"Au distrus tot, am văzut şi ocoluri, au distrus podurile, au rupt tot", a spus o femeie.

"Se distruge, putrezeşte tot, dar cel mai obijduitor e că se distruge natura. Copacii se taie", a spus o altă localnică.

Reprezentanţii unui ONG spun că bani pentru renovarea conacului ar putea veni chiar de la descendenţii boierului Cantacuzino.

"Familia Cantacuzino este o familie foarte mare care locuieşte în Marea Britanie, Franţa, Bucureşti", a spus preşedintele Asociaţiei Dacii Liberi din Edineţ, Grigore Guţu.

Potrivit autorităţilor locale, pentru renovarea conacului este nevoie de aproximativ un milion de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu