Conac TRANSFORMAT în primărie. Ce se întâmplă cu casa-muzeu din Țaul

Embed:

Conacul din Parcul Ţaul ar putea rămâne în paragină. Asta deoarece autorităţile locale au mutat sediul primăriei Ţaul în casa-muzeu a boierului Pommer, care a fost renovată recent. Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord susţin că reprezentanţii primariei au acţionat ilegal.

Casei-muzeu din Parcul Ţaul, în care pe timpul boierului Pommer era şcoala din localitate, a fost renovată din banii Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Reparaţia monumetului istoric a costat patru milioane de lei. În această clădire urma să fie amenajat sediul administrației Parcului Țaul și organizate expoziţii. Destinaţia clădirii a fost schimbată însă, în urma unei decizii a consilierilor locali din Ţaul. Aceştia au transformat parterul casei-muzeu în sediul Primăriei.

"Nu corespunde regulilor care sunt descrise în manualul fondului şi cererii de finanţare care a fost depusă iniţial. Acum practic este pusă sub semnul întrebării finanţarea pentru anul acesta. Dar anume anul acesta se preconizează de început restaurarea Conacului Pommer", a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug. 

Primarul degrevat al localităţii are însă altă părere.

"Clădirea nu a avut o altă destinaţie chiar şi în proiect este o clădire administrativă care merge şi sub primărie şi totodată şi ca administraţie a parcului din satul Ţaul. Eu nu cred că noi riscăm pentru că noi nu am încălcat legislaţia", a spus primarul degrevat al satului Țaul, Mitrica Andronii.

La rândul lor, locuitorii satului Ţaul spun că decizia autorităţilor locale este incorectă:

"Muzeul l-au dat afară de aici şi au lăsat doar primăria. Dar muzeul stă şi arde în palatal de cultura. Îmi pare foarte rău. Dacă primarul aşa a vrut."

"Cum a fost muzeu aşa şi trebuia să rămână muzeu. Lumea deja ştia şi locul, şi tot. Dar dacă ei au schimbat, noi am crezut că aşa trebuia să schimbe."

Din 2013 şi până în prezent, pentru proiectul de reabilitare a Conacului "Pommer" s-au cheltuit 9,6 milioane de lei. Banii au fost investiţi în renovarea gardului din jurul conacului şi reparaţia casei-muzeu. Bugetul total al proiectului este de peste 26 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu