Comunitatea internaţională comemorează 70 de ani de la cea mai mare operaţiune militară din istorie (VIDEO)

Embed:

Comunitatea internaţională comemorează astăzi cea mai mare operaţiune militară din istorie, care a permis eliberarea Europei de sub ocupaţia Germaniei naziste. 3000 de veterani, alături de 19 şefi de stat, vor participa la o ceremonie grandioasă pe plajele Normandiei, unde, acum 70 de ani, forţele aliate au început operaţiunea decisivă cu numele de cod Overlord. Startul evenimentului a fost dat în ajun.

Veterani din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă s-au adunat pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. Ei au putut admira o demonstraţie aeriană spectaculoasă şi au urmărit cum sute de paraşutişti au efectuat salturi în zona primului sat francez, eliberat de forţele aliate. Unii veterani în vârstă de aproximativ 90 de ani au avut curajul să sară din nou cu paraşuta, aşa cum au făcut în data de 6 iunie 1944.

"Este extraordinar. De această dată nimeni nu a tras spre mine. Este mult mai plăcut", a spus un veteran.

Ceremoniile din ajun s-au încheiat cu focuri de artificii.

Liderii mondiali, inclusiv preşedintele american, Barak Obama, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele rus, Vladimir Putin şi regina Elisabeza a II-a a Marii Britanii se vor aduna la cimitirele eroilor pentru a aduce un omagiu zecilor de mii de soldaţi căzuţi pe câmpul de luptă. Evenimentul va culmina seara cu o ceremonie pe malul mării, unde orchestra simfonică va crea o atmosferă solemnă.

În total, şapte milioane de vizitatori sunt aşteptaţi în Normandia, cu trei milioane mai mult decât în anii precedenţi. Evenimentul, organizat o dată la cinci ani, ar putea însemna un ultim rămas bun de la veteranii care au mai rămas în viaţă. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu