Comuniştii şi socialiştii vor boicota referendumul consultativ din 24 februarie 2019

Embed:

Partidele politice au păreri împărţite în ceea ce priveşte organizarea referendumului consultativ, care va avea loc în 24 februarie 2019, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Partidul condus de Andrei Năstase susţine iniţiativa PDM de organizare a plebiscitului privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor poporului care nu-şi îndeplinesc angajamentele. Socialiştii şi comuniştii vor boicota însă referendumul.

PSRM a organizat marţi şedinţa Consiliului Republican. La finalul întrunirii, şeful statului Igor Dodon, care nu este membru de partid, a anunţat că PSRM este de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar nu va participa la referendumul consultativ în calitate de concurent electoral.

"Partidul nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum. Noi nu vom merge să facem agitație la acest referendum pentru sau împotriva votului pe aceste subiecte. Ideea de reducere a numărului de deputați noi o susținem", a spus Igor Dodon, preşedintele ţării.

Şi comuniştii au anunţat că vor boicota plebiscitul. La un post privat de televiziune, deputatul PCRM, Elena Bodnarenco a precizat că formaţiunea va participa la următoarele alegeri parlamentare atât pe lista de partid, cât și pe circumscripții uninominale, dar nu şi la referendum.

"- Referitor la referendum. Care va fi poziţia Partidului Comuniştilor?
- Partidul Comuniştilor va boicota referendumul", a declarat Elena Bondarenco, deputat PCRM.

Propunerea este susţinută de mai multe formaţiuni, inclusiv de Partidul Demnitate şi Adevăr al lui Andrei Năstase.

Într-o emisiune, liderul PPDA a îndemnat oamenii să voteze pentru reducerea numărului de deputaţi, chiar dacă iniţiativa vine de la rivalul său politic - Vlad Plahotniuc.

"Da, mergeţi, da votaţi pentru reducerea numărului de deputaţi pentru că este în conformitate cu convingerile dvs", a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase.

Potrivit celui mai recent sondaj "Vox Populi", realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, 72 la sută dintre moldoveni pledează pentru micșorarea numărului de deputaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu