Componenţa Parlamentului s-ar schimba dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate. Ce partide ar accede în Legislativ

Embed:

Componenţa Parlamentului s-ar schimba dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate. Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, condus de Andrei Năstase, nu ar mai intra în viitorul Parlament şi doar trei formaţiuni politice ar obţine suficiente voturi pentru a trece pragul electoral. Cel puţin asta arată datele sondajului Barometrul Opiniei Publice realizat în decembrie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar obţine Partidul Socialiştilor. Pentru PSRM ar vota peste 27 la sută dintre cei chestionaţi. Peste 17% ar obţine Partidul Acţiune şi Solidaritate. Iar Partidul Democrat din Moldova ar fi votat de 7,4 la sută dintre alegători. Sub pragul electoral de cinci la sută este PPDA, pentru care ar vota doar 3,3%. Şi asta în contextul în care formaţiunea condusă de Andrei Năstase are în prezent 11 deputaţi în Parlament. Fără reprezentanţi în legislativ ar rămâne şi Partidul Politic "Şor", cu 2,9% dintre voturi, iar formaţiunea Partidul Nostru ar obţine cu 0,4 puncte procentuale mai puţin decât cei de la ŞOR. La coada clasamentului se poziţionează Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal. Numărul celor indecişi este destul de mare, peste 31 la sută. 

Studiul mai arată că şeful statului, Igor Dodon, se bucură de încrederea a aproximativ 15 la sută dintre cetăţenii care au participat la sondaj. Pe locul doi s-a clasat fostul premier, Maia Sandu, care se bucură de simpatia a peste 11 la sută dintre cei intervievaţi. Topul este încheiat de preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip. În liderul democrat au încredere aproximativ trei la sută dintre participanţii la sondaj. Urmează liderul PPDA, Andrei Năstase, în care au încredere puţin peste 2 la sută dintre cetăţeni.  Experţii au şi o explicaţie a faptului că Năstase are un rating atât de mic.

ARCADIE BARBĂROŞIE, director executiv al Institutului de Politici Publice: "Ratingul preşedintelui PPDA, Andrei Năstase a scăzut enorm după ce a pierdut alegerile din Chişinău. Eu cred că domnia sa nu convinge lumea, asta e părerea mea personală."

În cazul alegerilor prezidenţiale, cei mai mulţi respondenţi, peste 23 la sută, ar vota pentru un candidat socialist. Un reprezentat PAS ar fi susţinut de 17,6%, iar candidatul democraţilor ar obţine 6 la sută dintre voturi. Pe ultima poziţie s-ar clasa reprezentantul PPDA, cu 2,7%. 

Sondajul a fost realizat de Institutul de Politici Publice în perioada 7-23 decembrie pe un eşantion de 1187 de persoane. Marja de eroare este de plus minus 2,84%.
loading...

Lasă un comentariu