Complex turistic de 1,7 miliarde de dolari. Dubai vrea să construiască două insule artificiale (VIDEO)

Emiratul Dubai vrea să dezvolte un complex turistic de 6,3 miliarde de dirhami (1,7 miliarde de dolari) pe două insule artificiale pe care le va construi de o parte şi de alta a hotelului de lux Burj Al Arab, transmite Reuters.

Acesta este cel mai recent proiect anunţat de emirat, care vrea să atragă 20 de milioane de vizitatori pe an până în 2020, când Dubaiul va găzdui expoziţia World Expo 2020.  

Noul complex turistic, numit Marsa Al Arab, va fi format din două insule şi va avea o suprafaţă de 4 milioane de metri pătraţi. Un dintre insule va fi dedicată divertismentului şi turismului de familie, iar cealaltă va include vile de lux şi un port privat, a relatat luni agenţia WAM.  

Dubaiul este deja unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, chiar dacă hotelurile, mall-urile şi operatorul aerian Emirates au fost afectate de aprecierea dolarului, care face din emirat o destinaţie mai scumpă pentru mulâi vizitatori străini. 

Emiratele Arabe Unite îşi cotează dirhamul în funcţie de dolar.  

În primul trimestru, aproxomativ 4,6 milioane de turişti au vizitat Dubaiul, în creştere cu 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecută, potrivit datelor Dubai Tourism.   Marsa Al Arab va avea 140 de vile, un port, un parc acvatic şi un teatru cu o capacitate de 1.700 de spectatori, unde Cirque du Soleil va putea avea spectacole, potrivit presei locale, scrie adevarul.ro.

Lucrările de construcţie vor începe în iunie, urmând să fie finalizate la sfârşitul anului 2020, potrivit WAM.   Agenţia nu a menţionat cum va fi finanţat proiectul.  

În Dubai se lucrează la mai multe proiecte finanţate prin datorii, care urmează să fie finalizate în următorii câţiva ani.   Între acestea se numără facilităţile pentru World Expo 2020, extinderea sistemului de metrou şi construcţia unui nou aeroport, Al Maktoum International Airport, care va deservi până la 146 de milioane de pasageri până în 2025.   Marsa Al Arab va adăuga 2,2 kilometri de plajă la ţărmul emiratului, a arătat WAM.  

Cea mai faimoasă insulă artificială din Dumai este Palm Jumeriah, unde se află mai multe hoteluri, vile şi apartamente. Construcţia altor insule a fost însă blocată sau restrânsă, după criza datoriilor din emirat din 2009.  

Palm Jebel Ali, a cărei construcţie a început în 2002, nu a fost încă finalizată, în timp ce planurile pentru Palm Deira au fost modificate, pentru a crea un proiect mai mic, numit Deira Islands.   Un alt arhipelag artificial, The World, un lanţ de insule în forma continentelor lumii, a fost dezvoltat parţial.Pe aceeaşi temă