Competenţele obţinute de tineri în şcoală vor fi recunoscute internaţional

Embed:

Competenţele obţinute de tineri în cadrul unei instituţii de învăţământ vor putea fi recunoscute internaţional datorită unui Cadru Naţional al Calificărilor. Acesta va fi preluat şi adaptat după un document similar din România. Proiectul face parte din Programul de cooperare şi asistenţă între Ministerele Educaţiei din cele două ţări.

Prezent la emisiunea Fabrika, ministrul român delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu, a explicat ce reprezintă acest cadru al calificărilor.

"Este o muncă extrem de laborioasă, pentru că fiecare meserie este descrisă, de la niveluri de calificare diferită. Acum în Europa sunt opt niveluri de calificare: dacă ai terminat clasa primară, dacă ai terminat gimnaziul, liceul, universitatea, masteratul, doctoratul, fiecare are câte un nivel şi în funcţie de nivelul pe care l-ai absolvit, diploma este recunoscută în baza unui cadru naţional al calificărilor care să fie cât mai similar posibil cu ceea ce se întâmplă în lume", a declarat Costoiu.

Iar ministrul Educaţiei, Maia Sandu, s-a referit la avantajele creării unui astfel de cadru în Republica Moldova. "Sistemul nostru are nevoie de aceleaşi descrieri pentru că şi noi ne dorim să pregătim specialişti care sunt recunoscuţi şi acasă şi în afara ţării. Revenim la ideea cu investitorii străini, ei vin aici şi ei aşteaptă să găsească muncitori la fel de calificaţi ca şi în Germania", a explicat Sandu.

Cadrul Naţional al Calificărilor din România a fost elaborat în 10 ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu