Companiile moldoveneşti au investit 1,2 miliarde lei pentru inovare, în 2017. Pentru ce au fost cheltuiţi banii

Embed:

Companiile moldoveneşti au investit, pe parcursul anului 2017, 1,2 miliarde lei pentru inovare. Banii au fost cheltuiţi pentru lansarea produselor şi serviciilor noi, dar şi pentru marketing. Mai mult de jumătate din investiţii au fost destinate procurării de echipamente şi de soft, aproape 40 la sută pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi şase procente pentru achiziţia de brevete, licenţe şi drepturi de autor.

Cele mai mari cheltuieli pentru inovare au fost înregistrate în industria prelucrătoare – peste 630 de milioane de lei, urmată de sectorul de transport şi depozitare – cu aproape 240 de milioane de lei, dar şi de sectorul de informaţii şi comunicaţii – cu peste 200 de milioane de lei.

Lansarea de produse şi servicii noi a asigurat companiilor o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei. Cel mai mare circuit a fost înregistrat în industria prelucrătoare - 3,3 miliarde lei, dar şi în sectorul de informaţii şi comunicaţii – aproape 1,4 miliarde de lei.

În total, pe parcursul anului 2017, activităţi de inovare au desfăşurat 673 de întreprinderi. Cele mai active în acest sens au fost întreprinderile mici, cărora le revine o cotă de peste 60 la sută. Ele sunt urmate de întreprinderile mijlocii, cu o cotă de aproape 30 la sută. Din numărul total al companiilor care au inovat, doar 10 la sută sunt întreprinderi mari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu