Comitetul de Asociere UE-Moldova a adoptat o rezoluţie. Ţara noastră poate candida pentru a deveni membru al blocului comunitar

Embed:
Moldova are perspectivă de aderare la Uniunea Europeană și poate candida pentru a deveni membru al blocului comunitar atât timp cât respectă principiile democrației. Concluzia se regăseşte într-o rezoluție aprobată astăzi de Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În document este menţionat că în ultimii ani, ţara noastră a înregistrat progrese importante în special în domeniul judiciar şi în combaterea corupţiei. Totodată, blocul comunitar apreciază faptul că relațiile comerciale dintre UE și Moldova au evoluat.

"Eu cred că documentul este bun. Este substantiv. Are substanţă şi amendamentele care au fost votate acum sunt amendamente pozitive. Şi România a trecut prin aceste etape şi până la urmă am reuşit", a declarat Ioan Paşcu, europarlamentar.

Totuşi, comunitatea europeană este îngrijorată că independența, suveranitatea și integritatea teritorială a statelor din estul Europei continuă să fie subminată de conflictele nesoluționate din regiune. Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, care a făcut parte din delegația Republicii Moldova la Strasbourg, a declarat că discuțiile au fost constructive, iar europarlamentarii au apreciat reformele realizate de Chişinău.

"Apreciez votul consolidat unanim al declaraţiei finale, în care perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova a fost reafirmată. Vreau să menționez despre concluziile despre necesitatea de retragere a forţelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, vot unanim aici în Parlamentul European", a subliniat Sergiu Sîrbu.

În acelaşi timp, vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă a apreciat faptul că Bruxelles-ul va oferi sprijin Chișinăului în lupta cu propaganda rusă.

"Mesajul colegilor noştri din opoziţie deseori depăşeşte o anumită limită. E firesc să critici anumite chestii din interiorul ţării, dar nu ai voie să pui la îndoială viitorul Republicii Moldova, viitorul european", a declarat Leancă.

Comitetul Parlamentar a fost creat în 2015, la un an de la semnarea Acordului de Asociere a Moldovei cu UE. Recent, premierul Pavel Filip a declarat că guvernul a pus în practică trei sferturi din prevederile Foii de Parcurs.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu