Comisiile 7 aprilie 2009: Investigaţii şi rapoarte

Embed:

După evenimentele din 7 aprilie au fost create două comisii pentru investigarea violenţelor de atunci. Prima şi-a început activitatea pe timpul guvernării comuniste. Cea de-a doua a fost creată după instalarea Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare. Doar ultima a prezentat concluziile investigaţiilor în Parlament.

Prima comisie pentru investigarea violenţelor din 7 aprilie, condusă de către deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a fost creată pe 24 aprilie 2009, la propunerea preşedintelui Vladimir Voronin. Partidele din opoziţie au contestat-o deoarece era formată doar din membrii PCRM. Rezultatele cercetărilor urmau să fie prezentate pe 5 mai. Comisia şi-a întrerupt, însă, activitatea pe durata campaniei electorale pentru alegerile repetate din 29 iulie. Ţurcan a promis, atunci, că investigaţiile vor fi reluate după scrutin, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Trei luni mai târziu, a fost creată a doua comisie, în frunte cu deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevschi. Comisia şi-a propus ca, în termen de 60 de zile, să vină cu un raport. Acesta a fost prezentat, însă, abia peste jumătate de an, pe 7 mai 2010. Potrivit documentului, pe 7 aprilie 2009 nu a avut loc o lovitură de stat, iar fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, şi-a încălcat atribuţiile, atunci când a dat ordine directe poliţiştilor. Mai mult, acţiunile poliţiei din noaptea de 7 spre 8 aprilie au fost disproporţionate şi ilegale, iar cei mai mulţi oameni au fost reţinuţi ilegal şi maltrataţi de către oamenii legii. De asemenea, membrii comisiei au declarat că nu dispun de probe care ar demonstra implicarea factorului extern în organizarea protestelor.

Pe de altă parte, în concluziile raportului nu se spune nimic despre angajaţii Ministerului de Interne care au avut de suferit în urma protestelor din 7 aprilie. Deputaţii comunişti nu au participat la elaborarea concluziilor finale şi au criticat rezultatele raportului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu