Comisie de anchetă în Parlament, după scandalul de la Banca de Economii

Embed:

Comisia juridică a Parlamentului ar putea aviza, astăzi, crearea unei Comisii de anchetă care să examineze situaţia de la Banca de Economii. Iniţiativa aparţine deputaţilor liberali. Totodată, premierul Vlad Filat a declarat că va susţine această idee, doar dacă activitatea comisiei va viza întreg sistemul bancar, inclusiv Banca Naţională.

Scandalul de la Banca de Economii s-a declanşat la începutul anului, când instituţia financiară în care statul deţine 56 la sută de acţiuni a anunţat că a înregistrat, în 2012, pierderi de peste 300 de milioane de lei. În scurt timp, liderul PCRM, Vladimir Voronin, l-a atenţionat, într-o scrisoare publică, pe şeful Guvernului că s-ar fi încercat devalorizarea activelor instituţiei. Ulterior, consilierul PCRM Victor Gurău a afirmat că de la Banca de Economii ar fi fost furate peste 1,5 miliarde de lei, după ce în fruntea Consiliului de Administraţie a fost numit secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu. Consilierul prim-ministrului Vlad Filat, Igor Volniţchi, a calificat declaraţiile lui Gurău drept aberaţii. Totuşi, Guvernul a recunoscut că există probleme, dar a promis că acestea vor fi soluţionate. Iar ministrul Finanaţelor, Veaceslav Negruţa afirma că, în prezent, se încearcă recuperarea creditelor dubioase.

Totodată, fostul preşedinte al BEM, Grigore Gacikevici, a fost pus sub învinuire de către procurori. El este acuzat că ar fi favorizat acordarea unui credit de peste două milioane de euro unui agent economic, fără a respecta legislaţia. Avocatul acestuia afirmă, însă, că Gacikevici nu este vinovat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu