Comisia Naţională de Integritate nu poate fi creată din cauza divergenţelor din cadrul AIE

Embed:

Succesul în lupta împotriva corupţiei depinde de activitatea Comisiei Naţionale de Integritate, responsabilă de verificarea declaraţiilor de venit ale funcţionarilor şi demnitarilor de stat. De aceea, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat, astăzi, Parlamentului să finalizeze cât mai rapid procedura de numire a preşedintelui acestei Comisii. Structura respectivă nu a fost creată până în prezent, din cauza divergenţelor din cadrul Alianţei de guvernare. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declară că una dintre formaţiunile AIE se pronunţă categoric împotriva numirii în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate a unei candidaturi porpusă de societatea civilă. Cu toate acestea, Mihai Ghimpu refuză să dea nume.

"Societatea civilă a delegat reprezentanţi, vreo 20 de instituţii. Şi aici e problema. O componentă a AIE nu este de acord cu candidatura respectivă. Eu nu controlez societatea civilă cum o controlează unii", susţine Ghimpu.

La rândul său, Preşedintele Parlamentului confirmă existenţa unor divergenţe în interiorul Alianţei, dar subliniază că nu democraţii sunt cei vizaţi.

"Se cam dă o luptă care s-a transferat la nivel de grupuri parlamentare. Eu sper, colegii din aceste grupuri parlamentare foarte rapid vor depăşi aceste disensiuni şi finalmente, se va ajunge la o decizie raţională şi mult aşteptată", declară Marian Lupu.

Comisia Naţională de Integritate trebuia să-şi înceapă activitatea încă pe 1 martie. Cu toate acestea, funcţia de preşedinte al Comisiei mai rămâne încă vacantă. Organizaţiile neguvernamentale au propus doi concurenţi pentru acest fotoliu. Candidatura finală urmează să fie selectată de către Comisia parlamentară juridică, pentru numiri şi imunităţi, care, la rândul său, o va propune Parlamentului spre aprobare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu