Comisia Juridică a Parlamentului: Agitaţia electorală ar putea fi permisă în ajun şi de alegeri

Embed:

În ajunul alegerilor, dar şi în ziua scrutinului, ar putea fi permisă agitaţia electorală. O recomandare în acest sens a fost făcută de Comisia Juridică a Parlamentului, în urma consultărilor cu experţi electorali din ţara noastră, precum şi după studierea legislaţiei electorale din alte state.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, deputaţii ar trebui să elaboreze cât mai curând un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, care să fie votat până la sfârşitul lunii noiembrie, atunci când expiră mandatul actualului Legislativ.

Comisia Juridică a decis să facă o analiză amplă a legislaţiei electorale, după ce în 32 de cazuri au fost anulate alegerile pe motiv că s-a făcut agitaţie electorală în zilele în care aceasta era interzisă. Cel mai recent caz a fost scrutinul local din Chişinău, care a fost invalidat, după ce Andrei Năstase şi Ion Ceban au îndemnat oamenii să iasă la vot şi au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, inclusiv pe internet. În prezent, agitaţia electorală înaintea şi în ziua scrutinului este interzisă, dar în lege nu este precizat dacă interdicţia este valabilă şi în mediul online.

"Luând în considerare că anume aceste restricţii au cauzat mai multe probleme şi nu doar în aceste alegeri, dar şi în precedentele, pe parcursul istoriei, luând în considerare discuţiile care sunt în domeniul de specialitate al juriştilor cu tot ce ţine de procesul electoral şi sugestiile organizaţiilor non-guvernamentale duc la aceea, că probabil, aceste restricţii trebuie excluse din Codul Electoral din legislaţia noastră şi, respectiv, cel mai probabil, curând, deputaţii vor veni cu iniţiativă legislativă de a modifica codul electoral", a spus Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

În raportul Comisiei Juridice mai este menţionat faptul că "ziua tăcerii" nu există în alte ţări, iar eliminarea acesteia în Moldova nu va duce la încălcarea principiilor electorale. Restricţiile vor rămâne însă valabile doar pentru secţiile de votare şi în preajma acestora. Iniţiativa a fost consultată cu experţii electorali ai "Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte", "CReDO", "Promo-LEX". Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al PAS, acuză Comisia Juridică de faptul că a plagiat concluziile Promo-LEX şi ale altor ONG-uri şi le-a inclus în raport. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu