Comisia Europeană va acorda Moldovei 55 de milioane de euro pentru implementarea reformelor

Embed:

Comisia Europeană va acorda Moldovei 55 de milioane de euro pentru implementarea reformelor. Patru acorduri în acest sens au fost semnate astăzi de premierul Iurie Leancă și preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Suma care va fi acordată de UE ţărilor din Parteneriatul Estic, semnatare ale Acordului de Asociere, se va ridica la un miliard de euro, până în 2020.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit despre facilitățile de care va beneficia Moldova după semnarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE. Totuși, înaltul oaspete a atenţionat că acest document nu va soluţiona toate problemele economice ale țării. Soluționarea lor trebuie să fie o preocupare inclusiv a mediului de afaceri care trebuie să profite la maximum, dar şi a Guvernului. De asemenea, este important să fie continuate reformele.

''Acordul va oferi Moldovei acces la piața europeană fără vreun cost. De asemenea, vor fi eliminate taxele de import. Datorită acestui acord, cetatenii moldoveni vor avea posibilitatea să creeze companii şi să înregistreze mărci comerciale în UE. Pentru a beneficia pe deplin de aceste oportunități, Moldova trebuie să continue reformele'', a declarat Jose Manuel Barroso.

Premierul Iurie Leancă a mulțumit oficialului european pentru tot sprijinul acordat țării noastre.

''La doar câteva săptămâni de la reuniunea comună a Comisiei Europene și a Guvernului Republicii Moldova la Bruxelles am obținut dublarea cotelor pentru exportul pe piața UE a merelor, prunelor, strugurilor și roșiilor până la semnarea acordului. În această decizie un rol deosebit l-a jucat personal domnul președinte Barroso'', a menţionat premierul.

Totodată, Jose Manuel Barroso a îndemnat Rusia să nu aplice pedepse Moldovei pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, preconizată în 27 iunie. Oficialul european a subliniat că documentul nu va afecta relaţiile cu niciun stat, în special Rusia şi că acesta este perfect compatibil cu Acordul privind Zona de Comerţ Liber în cadrul CSI.

Cele 55 de milioane de euro, prevăzute în acordurile semnate astăzi, sunt destinate implementării reformelor şi proiectelor de dezvoltare. Mai exact, 21 de milioane de euro vor fi alocate pentru implementarea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Câte zece milioane de euro sunt destinate proiectelor de dezvoltare economică şi energetică.

Alte 13 milioane de euro vor merge în proiectele de dezvoltare rurală. Asistenţa financiară planificată pentru acest an, din partea UE se ridică la 131 de milioane de euro.

Până în 2020, ţările din Parteneriatul Estic, care vor semna Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, vor beneficia de ajutor financiar de până la un miliard de euro. Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii dar şi pentru asigurarea bunăstării cetăţenilor. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atenţionat însă că succesul este strict în mâinile Moldovei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu