Comisia Europeană propune noi obiective de politică după 2020 şi promite colaborare în combaterea COVID-19

Uniunea Europeană doreşte intensificarea relaţiilor cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, conform propunerii privind obiectivele de politică pe termen lung ale Parteneriatului estic după 2020 prezentate miercuri de Comisia Europeană.

Se urmăreşte intensificarea comerţului, consolidarea conectivităţii şi aprofundarea integrării economice cu cele şase ţări, consolidarea instituţiilor democratice şi a statului de drept, asigurarea rezilienţei la factorii de mediu şi climatici, susţinerea transformării digitale şi promovarea unor societăţi echitabile şi favorabile incluziunii, relevă un comunicat postat pe site-ul executivului UE.

''Parteneriatul estic rămâne un element esenţial al politicii externe a UE. Propunerile noastre vor consolida în continuare cele şase ţări partenere, reflectând priorităţile şi provocările noastre comune şi păstrând în acelaşi timp accentul pe obţinerea unor rezultate tangibile şi pozitive pentru toţi cetăţenii", a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, vicepreşedintele Josep Borrell, citat în comunicat.

La rândul său, comisarul pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a transmis ţărilor partenere estice că UE le va ajuta să construiscă economii puternice, să creeze locuri de muncă prin atragerea de investiţii străine directe şi prin consolidarea conectivităţii în sectoarele-cheie cum ar fi transporturile, energia şi mediul.

''Vom colabora strâns pentru a aborda provocările actuale de la toate nivelurile, inclusiv pandemia COVID-19" - a spus Varhelyi.

Pe baza realizărilor din primii zece ani ai parteneriatului, propunerea de miercuri prezintă modalităţile de colaborare cu ţările partenere pentru a răspunde provocărilor comune şi a consolida rezilienţa acestor ţări din perspectiva provocărilor actuale, ca obiectiv de politică prioritar pentru perioada de după 2020. În acest scop, cooperarea dintre UE şi partenerii săi va continua să sprijine, prin noi priorităţi politice, transformarea ecologică, transformarea digitală şi crearea unor economii care să aducă beneficii pentru toţi, în special mai multe oportunităţi de angajare pentru tineri şi promovarea egalităţii de gen.

Parteneriatul estic a fost lansat în 2009, cu scopul de a consolida şi a aprofunda relaţiile politice şi economice dintre UE, statele sale membre şi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Noile obiective de politică au fost stabilite în urma consultării structurate privind viitorul Parteneriatului estic, desfăşurată în 2019, cu participarea largă şi incluzivă a statelor membre, a organizaţiilor societăţii civile din ţările partenere, a mediului academic, a întreprinderilor şi a instituţiilor financiare. În ansamblu, există un larg consens cu privire la faptul că actualul cadru de politică al Parteneriatului estic este solid şi aduce beneficii concrete pentru cetăţeni.

Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă invită statele membre şi ţările partenere să aprobe propunerea în vederea reuniunii la nivel înalt a Parteneriatului estic din iunie 2020, acordând astfel un mandat pentru elaborarea unui nou set de obiective concrete, pe baza celor 20 de rezultate pentru 2020, scrie agerpres.ro
loading...

Lasă un comentariu