Comisia Europeană, despre rezultatele reformelor: Guvernarea a reuşit să stabilizeze situaţia din ţară şi să înregistreze o creştere economică

Comisia Europeană: Moldova a progresat în implementarea programului de reforme

Embed:

Guvernul Filip a reuşit schimbări substanţiale în domeniul bancar şi în cel al exporturilor, iar rezultatele obţinute au dus la menţinerea acordului încheiat cu FMI. Mai mult, creşterea economică înregistrată în ultimii doi ani a încurajat dezvoltarea incubatoarelor de afaceri şi au creat noi locuri de muncă.

Progresele sunt remarcate într-un raport comun al oficialilor de la Bruxelles. 

În document se arată că guvernarea a reuşit să stabilizeze situaţia din ţară şi să înregistreze o creştere economică în perioada 2016-2017. Astfel, sunt date ca exemple incubatoarele de afaceri, cum ar fi cel de la Călăraşi, care au încurajat dezvoltarea economică şi au creat noi locuri de muncă.

Creşterea economică a avut un impact pozitiv asupra comerţului: raportul subliniază faptul că nivelul schimburilor comerciale cu UE a crescut, fiind acum de aproximativ 4 miliarde de euro, în creştere cu 18 procente faţă de 2016.

Un alt domeniu în care s-au înregistrat progrese este cel al reformei sistemului bancar, iar rezultatele obţinute au dus la menţinerea acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Sunt schimbări în bine şi în domeniul finanţelor publice. În documentul oficial e apreciată şi creşterea transparenţei bugetare: Moldova are un scor de 58 de puncte din 100, peste media de 42 la nivel mondial.

Adoptarea de către guvern a planului de acţiuni pentru Drepturile Omului, precum şi amendarea Constituţiei de către parlament cu privire la înfiinţarea instituţiei Avocatul Poporului, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia sunt de asemenea salutate.

Autorităţile din ţara noastră trebuie să depună mai multe eforturi în domeniul combaterii corupţiei şi al reformării justiţiei, se mai arată în raport, care a fost publicat înainte de reuniunea Consiliului de Asociere UE-Moldova de luna viitoare de la Bruxelles.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu