Comisia Europeană deblochează o nouă tranşă în cadrul acordului cu Turcia cu privire la refugiaţi

Comisia Europeană deblochează o nouă tranşă de 663 milioane de euro din finanţarea convenită cu Turcia în cadrul acordului din 2016 pentru stoparea migraţiei, a anunţat joi executivul comunitar, transmite dpa.

Fondurile vor fi utilizate pentru programe de sănătate şi educaţie în Turcia, ţară care găzduieşte 4 milioane de refugiaţi, dintre care peste 3,6 milioane veniţi din Siria.

Prin acordul încheiat în 2016, Uniunea Europeană s-a angajat să pună la dispoziţia Ankarei până la 6 miliarde de euro pentru asistarea refugiaţilor de pe teritoriul Turciei. În contrapartidă, Ankara a promis că va împiedica tentativele migranţilor de a intra în Uniunea Europeană, profund divizată în ce priveşte modul de gestionare a solicitanţilor de azil, scrie agerpres.ro.

În ultimele luni însă, Turcia a cerut Uniunii Europene fonduri suplimentare, plângându-se că nu a primit banii promişi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va 'deschide porţile' şi îi va lăsa pe refugiaţi să 'plece în Europa', după ce UE a criticat operaţiunea militară a Ankarei în nordul Siriei.

Potrivit Comisiei Europene, până în prezent au fost acordate peste 2,6 miliarde de euro, mai urmând să fie alocate mai puţin de 200 milioane.

Lasă un comentariu