Comisia Europeană analizează impactul acordurilor comerciale asupra sectorului agricol

Statele europene aşteaptă ca în câteva săptămâni Comisia Europeană să publice un studiu cu privire la efectele cumulative ale acordurilor comerciale încheiate de UE, în special în sectorul agricol, a anunţat vineri ministrul belgian al Afacerilor Externe, , scrie agerpres.ro.

"Ideea este să avem o abordare mai globală a efectelor acordurilor de liber schimb în anumite sectoare, cum este agricultura", care este un domeniu deosebit de sensibil în Europa, a explicat Didier Reynders, a cărui ţară a fost la originea acestei solicitări.

"Nu este suficient să spunem că efectul unui acord comercial este marginal. Atunci când este vorba de un acord, acest lucru poate fi adevărat, însă situaţia se schimbă când este vorba de cinci sau zece acorduri", a subliniat ministrul belgian al Afacerilor Externe, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor Comerţului din UE, organizată la Innsbruck (Austria).

Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom "este dispusă relanseze o dezbatere", a spus Didier Reynders, precizând că se aşteaptă la un raport cu privire la acest subiect din partea Comisiei "în câteva săptămâni, poate chiar câteva zile". Precedentul raport al Executivului european cu privire la acest subiect datează din 2016.

"Vrem ca cifrele să fie prezentate în mod clar", a insistat oficialul belgian.

Acordurile încheiate recent de UE, precum cele cu Canada sau Japonia, includ cote pentru anumite produse agricole, de exemplu la carnea de vită, care îi îngrijorează pe producătorii europeni. Negocierile în curs cu privire la alte acorduri, în special cele cu ţările Mercosur, sunt de asemenea foarte delicate în ceea ce priveşte agricultura.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu