Comisia Europeană ameninţă Ungaria, Polonia şi Cehia cu sancţiuni în cazul în care refuză să accepte imigranţi

Comisia Europeană este pregătită să iniţieze procedurile legale împotriva Ungariei, Poloniei şi Cehiei în cazul în care refuză să primească imigranţi, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migraţie, după ce CJUE a respins contestaţiile cu privire la cotele obligatorii de refugiaţi, scrie ziarul financiar.

"Dacă statele membre care nu au participat la relocare, deloc sau pentru o perioadă lungă, nu-şi schimbă abordarea în săptămânile următoare, ar trebui să luăm în considerare implementarea ultimului pas al procedurii de infringement, să dăm Polonia, Ungaria şi Cehia în judecată la Curtea Europeană de Justiţie", a declarat comisarul UE.

Curtea Europeană de Justiţie este abilitată să impună sancţiuni financiare împotriva statelor care nu respectă legislaţia UE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins, miercuri, plângerile înaintate de către Slovacia şi Ungaria cu privire la cotele obligatorii de relocare a imigranţilor, adăugând că Bruxellesul îşi păstrează dreptul de a impune acest sistem statelor membre.

Criza migraţiei a luat amploare în urmă cu doi ani, când peste un milion de oameni au ajuns în Europa.

Sistemul cotelor obligatorii a fost iniţiat de către Comisia Europeană şi a fost votat de majoritatea statelor membre, însă mai multe state din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat nemulţumirile faţă de acest program, adăugând că societăţile lor nu pot integra comunităţi mari de imigranţi. Acest sistem prevedea relocarea a aproximativ 160.000 de persoane, dar numai 25.000 au fost relocate până în prezent.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a condamnat decizia de miercuri a Curţii de Justiţie a UE cu privire la sistemul de relocare al imigranţilor, afirmând că acest sistem este ”scamdalos şi iresponsabil”.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu