Comisia europeană a prelungit mandatul misiunii EUBAM

Embed:

Comisia europeană a prelungit mandatul Misiunii de Asistenţă la graniţa dintre Ucraina şi Moldova cu încă patru ani. Cu această ocazie, la Punctul de Trecere a Frontierei Tudora au avut loc o serie de demonstraţii practice de control.

Scopul Misiunii EUBAM este de a simplifica procedurile de control la punctele vamale dintre Moldova şi Ucraina. Experţii spun că prelungirea misiunii va contribui la sporirea securităţii la hotarele de est ale ţării.

"Avem încă multe provocări cărora trebuie să le facem faţă. Aceasta înseamnă implementarea unui management eficient al frontierelor, similar celui din Uniunea Europenă", a menţionat Ronan Goggin, ofiţer de comunicare EUBAM.

Aportul misiunii EUBAM este reflectat şi în planul de restructurare a Serviciului Grăniceri care, până în iulie 2012, va fi reorganizat şi transformat în Poliţia de Frontieră.

"Este vorba despre investirea Serviciului Grăniceri cu competenţe de urmărire penală pe domenii de activitate, ceea ce ţine de competenţa noastră, precum şi examinarea contravenţiilor administrative în limitele competenţelor instituţionale", a explicat Averian Borga, şef direcţie Serviciul Grăniceri.

Grănicerii de la punctul de trecere Tudora au făcut o demonstraţie a mijloacelor de control, care se aplică la frontiera comună moldo-ucraineană. Acestea nu se reduc doar la echipamentul de ultimă generaţie.

EUBAM monitorizează frontiera de stat a Republicii Moldova cu Ucraina din 30 decembrie 2005.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu