Comisia Europeana a alocat Moldovei circa 25 de milioane de euro în cadrul asistenței bugetare

Comisia Europeană a aprobat decizia privind acordarea de circa 25 milioane de euro în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova pentru a ajuta Guvernul să realizeze reforme cheie în beneficiul cetățenilor moldoveni în domeniile poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale.

„Pachetul de asistență aprobat astăzi– al patrulea din luna iulie – demonstrează angajamentul ferm și continuu al UE de a susține calea de reformă a Moldovei. Acesta ar trebui privit ca o recunoaștere a eforturilor permanente ale Guvernului Republicii Moldova de a soluționa probleme din domeniile vitale precum justiția și statul de drept în beneficiul populației din Moldova. UE este pregătită să asiste în continuare acest proces important condiționat de rezultate tangibile, în special mult-așteptata reformă a justiției”, a comentat Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere. 

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, noul pachet de asistenţă urmează după plățile de sprijin bugetar efectuate în luna iulie (14,54 milioane de euro) și pe 18 octombrie (14,35 milioane de euro), prima tranșă de asistența macrofinanciară recent anunțată (30 milioane de euro), ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, din 30 septembrie și vizita Înaltului Reprezentant/ Vice-președintele Mogherini din 3 octombrie.

Cele 24,85 milioane de euro vor fi acordate pentru continuarea reformei poliției şi pentru sprijinul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Uniunea Europeană a reluat acordarea suportului bugetar și asistenței macrofinanciare în luna iulie 2019. Acum doi ani suportul a fost suspendat din cauza deteriorării statului de drept din Republica Moldova. Reluarea asistenței vine să sprijine procesul de reforme structurale, asumat de Guvernul Republicii Moldova, și este condiționată de progresele realizate în aceste reforme.

Din iulie și până acum, Uniunea Europeană a oferit 73,54 de milioane de euro Republicii Moldova pentru continuarea și sprijinirea reformelor, inclusiv 53,74 de milioane de euro ca suport bugetar și 19,8 milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară.

Până la sfârșitul anului curent se prevede debursarea altor 40 de milioane de euro de asistență macrofinanciară.

 

loading...

Lasă un comentariu