Comisia Electorală va simula crearea circumscripţiilor uninominale la sfârşitul acestei săptămâni

Embed:
La sfârşitul acestei săptămâni va fi simulată crearea circumscripțiilor uninominale pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Decizia a fost luată la şedinţa comisiei parlamentare de profil. Până la sfârşitul lunii, membrii acesteia urmează să prezinte o hotărâre prin care să fie delimitate hotarele circumscripțiilor.

"Urmează să facem anumite simulări prin unire a două-trei unităţi administrativ-teritoriale, ulterior să încercăm să amplasăm circumscripţiile în aşa mod ca ele în mod organic ca să dircurgă una din altă, să nu depăşească numărul de numărul de alegători despre care am vorbit, regula de bază este ca noi nu putem dispersa o primărie în diferite circumscripţii", a declarat preşedintele comisiei privind creara circumscripţiilor, Iurie Ciocan. 

În Taraclia va fi constituită o circumscripţie aparte, deşi raionul are un număr de alegători mai mic decât este necesar. Asta pentru că acolo trăiesc preponderent bulgari.

"Deşi raionul Taraclia are un număr mai mic de 55-60 de mii de alegători, dar ea se încadrează în punctul din hotărârea Guvernului, stabilim ca aici poate fi stabilită o circumscripție ca excepţia ca număr", a spus Sergiu Coropceanu, secretar general al PSD.

"Cel mai corect în măsură în care este posibil, păstrăm unele unităţi administrative de nivelul doi şi din ele, eventual, dacă este exces scoatem şi dacă este insuficient - comasăm saz adăugăm, asta este cel mai previzibil şi va scoate o serie de posibile speculaţii", a menţionat Sergiu Ostaf, directorul CREDO.

Legea privind introducerea sistemul mixt de vot prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu