Comisia Electorală Centrală a înregistrat primii concurenți electorali în circumscripția națională

Embed:
Comisia Electorală Centrală a înregistrat primii concurenți electorali în circumscripția națională. CEC a aprobat listele de candidaţi ale PDM, PSRM, binomului PAS-PPDA şi PCRM. Doar cea a democraţilor a fost acceptată în totalitate. În urma tragerii la sorți de săptămâna trecută, primul în buletinul de vot este PDM, urmat de binomul PAS - PPDA, PCRM și PSRM.

Lista democraţilor conţine 53 de nume, dintre care 24 de femei şi 29 de bărbaţi, fiind respectată cota minimă de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe. Primul pe listă este preşedintele partidului, Vlad Plahotniuc. El este urmat de prim-vicepreşedintele formaţiunii Pavel Filip şi vicepreşedintele PDM, Andrian Candu.

Socialiştii au rămas cu 54 de candidaţi pe listă. Comisia Electorală Centrală a exclus o persoană din cauza că dosarul acesteia nu conţinea certificatul de integritate. Astfel, prima pe lista PSRM este actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi. Ea este urmată de parlamentarul Vlad Bătrâncea şi consilierul municipal Ion Cebanu.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat şi candidaţii binomului PAS-PPDA. Lista de 55 de persoane începe cu Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Lista comuniştilor, aprobată de CEC, conţine 41 de persoane, în frunte cu Vladimir Voronin. Nouă candidaţi din listă au fost respinşi, pentru că nu au prezentat certificatele de integritate. Reprezentanţii PCRM au explicat că nu au reuşit să le ridice de la Agenţia Naţională de Integritate şi că o vor face în timpul apropiat. Alte patru persoane din lista depusă la CEC au fost excluse chiar de către PCRM.

Scrutinul din 24 februarie va avea loc în baza sistemului mixt de vot. Mai exact, 50 de deputați vor fi aleși ca şi până acum, pe liste de partid, iar 51 - direct de popor, în circumscripții uninominale, într-un singur tur.

Lasă un comentariu